Economie

Partnerbijdrage

Wat zijn de beste soorten haardhout?

Als je enige ervaring hebt met het stoken van haardhout, weet je al dat elk hout anders brandt. Houtdichtheid en vochtgehalte zijn de twee belangrijkste factoren die de efficiëntie, warmte en levensduur van brandend hout beïnvloeden. De fijnste houtsoorten branden efficiënt en volledig om je open haard en kachel schoon en knoeivrij achter te laten. Er zijn echter ook soorten die gewoon niet branden, je huis vullen met rook en zo een grote ravage aanrichten. Om dergelijke rampen te voorkomen, moet je het beste hout kiezen om in je open haard te verbranden. Kies dus voor een van de onderstaande soorten haardhout!


Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de beste soorten haardhout?
Wat zijn de beste soorten haardhout?

Aangezien er overal ter wereld veel eiken zijn, is dit het meest populaire brandhout onder de inboorlingen. Eikenhout heeft een dichtheid die hoog genoeg is om je plaats de hele nacht warm te houden. Dit hardhout staat bekend om zijn langzame verbranding en schone resten. Elk koord eikenhout produceert 24-28 miljoen BTU's – waardoor de branden heter zijn dan bij de meeste andere soorten brandhout. Een nadeel van het hout is dat het bijna 2 jaar duurt voordat het volledig droog is. Alsnog is eikenhout wel het ideale brandhout om te stoken.

Aangezien elk koord cederhout 12-13 miljoen BTU warmte produceert, is het hout het meest geschikt voor de eerste dagen van de winter. Cederhout creëert minder vlammen en meer warmte die langer aanhoudt dan ander zachthout. Het heeft ook een aangename geur die je woonruimtes of campings vult. Houd er rekening mee dat ceder een van de duurste naaldhoutsoorten is.

Dit inheemse hardhout heeft twee uitstekende eigenschappen waardoor het de eerste keuze van veel mensen is. Ondanks dat het een hardhout is, duurt het verrassend kort voordat het volledig is uitgedroogd. Ook kunnen sommige soorten berkenhout zonder kruiden worden gebruikt. Het hout produceert 20,8 miljoen BTU per snoer, wat zelfs voor de koudste nachten voldoende is. Bovendien wordt berk door veel mensen beschouwd als het lekkerst ruikende haardhout. Het heeft een subtiel en zoet aroma dat je humeur onmiddellijk zal verbeteren.

Dennenbossen zijn afkomstig van een grote verscheidenheid aan dennenbomen, die elk hun unieke brandende eigenschappen hebben. De meeste dennenbossen produceren 15-21 miljoen BTU's per snoer. Je kunt dit naaldhout snel aansteken en gebruiken om een kampvuurtje mee aan te wakkeren. Pinewood is gemakkelijk verkrijgbaar en wordt geleverd tegen zeer betaalbare prijzen. Als je echter dennenhout gebruikt om je huis in de winter te verwarmen, moet je meer opslaan in vergelijking met alternatieven met een hogere BTU.

Hickory is een ander hoogwaardig brandhout met een indrukwekkende warmteproductie van 28,5 miljoen BTU per snoer. Het is ook een van de helderste en langst brandende houtsoorten die meestal meer dan vier uur branden. Het hout laat dikke hete kolen achter om je kamer tot de ochtend met warmte te vullen. Met zijn dichte houtblokken zal het hout schoon branden en de minste hoeveelheid rook veroorzaken. Alleen daarom al is hickory een van de beste soorten hout voor je open haard!