In Plus Ultra Groningen komen kantoren en laboratoria voor startups, scale-ups en innovatieve bedrijven en organisaties. Door die partijen onder te brengen onder één dak worden samenwerkingen en ontmoetingen gestimuleerd, zo is de gedachte. Dat geldt ook voor verbindingen met andere partijen en organisaties op de Campus. Het gebouw Plus Ultra Groningen is ontwikkeld door Kadans Science Partner. Commercieel directeur Chiel van Dijen laat weten blij te zijn dat de bouw nu is gestart. “Groningen is een belangrijke toevoeging aan het internationale netwerk van Kadans. We kijken uit naar nieuwe ontmoetingen en verbindingen met de organisaties op Campus Groningen”, zo zegt tegen de Groninger Ondernemers Courant, die een dezer dagen op de mat ligt.
DNV hoofdhuurder
DNV is een van de hoofdhuurders van het gebouw, dat volgend jaar zomer klaar moet zijn. DNV zit nu nog aan de Energieweg in de stad, maar verkast dus medio 2022 naar de splinternieuwe stek op de Campus. Zowel het multi-tenant gebouw als de Campus zijn voor DNV de ideale plek, zo zegt Johan Knijp, country manager Nederland voor Olie & Gas in DNV GL. “Het ecosysteem is voor ons perfect: er is veel kennis en talent aanwezig. Van bedrijven en organisaties maar ook van partijen als de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit. Voor ons als DNV draait het om samenwerken, en samen doén, en daar sluit een plek als deze helemaal bij aan.”
Waterstoflaboratorium
DNV neemt zijn intrek in het gebouw met tachtig experts op het gebied van energie. Ze zullen daar gebruik maken van kantoorruimtes, maar vooral ook van de speciaal voor DNV gebouwde laboratoria en testfaciliteiten, waarin de transitie naar duurzame energiesystemen, en dan met name waterstof, een grote rol speelt.
“In de laboratoria zullen vooral innovatieve concepten worden getest, en worden voorzien van de nodige kwalificaties”, zegt Knijp. Er komt ook een speciaal waterstofloboratorium, waar in opdracht van verschillende klanten technologieën worden ontwikkeld en getest. Als voorbeeld noemt Knijp de toepassing van waterstof bij de productie van glas-, keramiek, staal- en steen. “Bij de productie van glas wordt gewerkt met extreem hoge temperaturen, die bereikt worden met aardgas. We onderzoeken op welke manier je aardgas zou kunnen vervangen door waterstof.”
Nieuwe samenwerkingen
In het gebouw komen straks 400 tot 450 mensen te werken. “We hopen op mooie, nieuwe samenwerkingen met andere partijen. Dat kunnen industrieën zijn, maak ook mkb-bedrijven, technologische instellingen of juist overheden die een haalbaarheidsonderzoek willen laten uitvoeren, of regelgeving willen formuleren.”
Edward van der Meer, directeur Campus Groningen, is blij met DNV als eerste bewoner van Plus Ultra Groningen. “Het nieuwe gebouw en de activiteiten van DNV gaan zorgen voor nieuwe innovaties en een boost voor de energietransitie in Noord-Nederland”, verwacht hij.
Economie
Waterstof-innovatiecentrum: test en ontwikkeling van innovatieve concepten en technologieën
Begin juni is op Campus Groningen de eerste paal geslagen van Plus Ultra Groningen, waar straks plek is voor meerdere innovatieve kennisbedrijven op het gebied van energie, chemie, life sciences en big data. DNV, ‘s werelds grootste energieconsultant en certificatie-instelling, wordt een van de hoofdhuurders van het complex, dat medio volgend jaar klaar moet zijn. DNV realiseert in Plus Ultra onder meer een waterstof-innovatiecentrum.
Leestijd: 2 minuten