Economie

Partnerbijdrage

Welke ethernet kabel kun je het beste gebruiken?

Het is zeker slim om ervoor te kiezen om gebruik te maken van een ethernet verbinding in je huis. Dit is namelijk niet alleen sneller dan wifi, maar het is ook nog eens betrouwbaarder en stabieler. Het is hierbij goed om te weten dat niet alle ethernet kabels gemaakt zijn op dezelfde manier. Ze zijn daarom gegroepeerd in opeenvolgend genummerde categorieën, wat afgekort wordt tot cat, op basis van diverse specificaties. Door deze categorieën is het eenvoudig om te weten welk type kabel je nodig hebt voor een bepaalde toepassing. Lees hier meer over in dit artikel.


Leestijd: 2 minuten

Welke ethernet kabel kun je het beste gebruiken?
Welke ethernet kabel kun je het beste gebruiken?

Wat zijn de technische verschillen?

De verschillen in kabelspecificaties zijn niet zo eenvoudig te zien als de fysieke verschillen. Toch kan dit wel gemakkelijk aangegeven worden. Zo neemt de snelheid en Mhz van de kabel toe naarmate het categorienummer toeneemt. Een cat 6 kabel heeft hierdoor dus een hogere snelheid en Mhz dan een cat 5 kabel bijvoorbeeld. Dit is geen toeval. Elke categorie brengt namelijk strenge tests met zich mee om overspraak te elimineren, terwijl ook isolatie toegevoegd moet worden tussen de draden. Toch wil het nog niet zeggen dat je bij een cat 6 kabel daadwerkelijk een netwerksnelheid van 1 Gb hebt. De verbinding van je internetabonnement moet dit namelijk wel ondersteunen. Het kan daarom dus slim zijn om je abonnement wat sneller te maken, wat natuurlijk wel duurder is. Dit zorgt er daarentegen wel voor dat je cat 6 kabel een snellere verbinding krijgt waardoor je internetconnectie dus sneller wordt.

Wat zijn de fysieke verschillen?

Dus hoe elimineert een fysieke kabel interferentie en maakt het hogere snelheden mogelijk? Het doet het door middel van draaddraaien en isolatie. Het twisten van kabels werd uitgevonden door Alexander Graham Bell in 1881 voor gebruik op telefoondraden die langs zijstroomkabels liepen. Hij ontdekte dat door de kabel om de 3 tot 4 elektriciteitspalen te draaien, dit de interferentie verminderde en het bereik vergroot. Twisted pair werd de basis voor alle ethernet kabels om interferentie tussen interne draden en externe draden te elimineren. Tussen de cat 5 en cat 6 kabel zijn er twee belangrijke fysieke verschillen, namelijk het aantal wendingen per centimeter in de draad en de dikte van de mantel.

Wat is het verschil tussen STP en UTP?

Alle ethernet kabels zijn dus getwist, waardoor fabrikanten afscherming gebruiken om de kabel verder te beschermen tegen interferentie. Unshielded twisted pair, oftewel UTP, kan gemakkelijk worden gebruikt voor kabels tussen je computer en de muur, maar je zult een afgeschermde kabel, wat ook wel een STP genoemd wordt, willen gebruiken voor gebieden met hoge interferentie en voor kabels buiten of binnen muren. Er zijn dus verschillende manieren om een ethernet kabel af te schermen, maar meestal moet er een afscherming rond elk draadpaar in de kabel worden aangebracht. Dit beschermt de paren intern tegen overspraak. Daarnaast is het mogelijk dat de fabrikant de kabel nog verder beschermd, dit wordt dan een screening UTP of STP kabel genoemd.