Economie

Woonlasten Groningen in 2022 gemiddeld 31 euro duurder

Aankomend jaar stijgen wederom de lokale belastingen en heffingen in Groningen. Dat blijkt uit een onderzoek van De Vastelastenbond naar de belastingen van de tien grootste gemeenten van Nederland. Inwoners van de gemeente Groningen gaan gemiddeld 31 euro per jaar meer betalen.


Leestijd: 1 minuut

Woonlasten Groningen in 2022 gemiddeld 31 euro duurder
Woonlasten Groningen in 2022 gemiddeld 31 euro duurder

De totale gemiddelde woonlasten in Groningen stijgen van 985 euro per jaar in 2021 naar 1016 in 2022. Een stijging van ruim 3 procent. 

In het onderzoek nam de consumentenorganisatie de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolbelasting onder de loep. De OZB is een belasting die geldt voor huiseigenaren, en bedraagt een percentage van de WOZ-waarde van een huis. 

Afvalstoffenheffing daalt

Qua afvalstoffenheffing is de gemeente Groningen een uitzondering, want die daalt volgend jaar gemiddeld met 7 euro voor een meerpersoonshuishouden, terwijl die in andere gemeenten tussen de 4 en 24 euro stijgt. 

Hoogste OZB-tarief van Nederland

De daling van de afvalstoffenheffing heeft waarschijnlijk te maken met het hoge OZB-tarief dat inwoners in Groningen betalen. De gemeente Groningen hanteert voor 2022 het hoogste OZB-tarief van Nederland, namelijk zo’n 0,16% van de WOZ-waarde van een huis. De gemiddelde WOZ-waarde ligt dan wel weer lager dan het landelijke gemiddelde, waardoor inwoners niet per se meer OZB betalen dan het landelijk gemiddelde. De rioolheffing blijft in de gemeente nagenoeg gelijk. 

Hoogste stijging in Eindhoven en Tilburg

De grootste stijging van de lokale woonlasten vindt naar verwachting in Eindhoven en Tilburg plaats. Daar gaan huiseigenaren gemiddeld 34 euro per jaar meer betalen.