Economie

Zijn dit écht de laatste vervangende gele steentjes in Stad?

Veel geluk heeft Groningen niet gehad met haar keuze meer dan tien jaar geleden om de binnenstad te voorzien van gele stenen. Die stenen bleken te glad. En daarom begon de gemeente in 2018 aan een enorme operatie om de gladde gele stenen te vervangen door stroevere. Afgelopen vrijdag werd deze klus symbolisch afgesloten en plaatste wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) de laatste stroeve gele steen. De vraag is of dat inderdaad zo is, want er komen nu ook al meldingen dat de nieuwe stenen weliswaar stroef zijn, maar ook lastig schoon te houden.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeente Groningen
Foto | Gemeente Groningen

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om de gele stenen in de binnenstad te vervangen. Dat werk is nu grotendeels klaar. De eerste vervangende gele steen werd in 2018 gelegd en afgelopen vrijdag 23 juni 2023 legde wethouder Mirjam Wijnja symbolisch een laatste vervangende steen leggen de Herestraat, ter hoogte van de Bruine Ruiterstraat. 

Doel

Het doel van de vervanging was om de oorspronkelijke en vooral ook glad geworden gele steentjes te vervangen door een stroevere versie, zo melde de gemeente Groningen. Deze vervangingswerkzaamheden zijn gedaan door aannemer Avitec die het voor het grootste deel volledig elektrisch (dus duurzaam) heeft uitgevoerd.

5 miljoen gele stenen

In totaal is 70.000 m2 in de Groningse binnenstad belegd met gele stenen, in totaal zo’n 5 miljoen stenen. De afgelopen jaren er is per straat nauw samengewerkt en afgestemd met de netwerkbedrijven: eerst ter plaatse de gas- en waterleidingen vervangen, daarna de stenen leggen.

Toekomst

De komende jaren zullen alleen in de straten die nog aanvullend heringericht gaan worden vanuit het binnenstadsprogramma, ook nog gele stenen worden gelegd. Denk daarbij aan Oosterstraat, Gelkingestraat en Oude Ebbingestraat waar nu nog asfalt in ligt.