Economie

Partnerbijdrage

Zo maak je je dieet gemakkelijker

Hoewel de letterlijke betekenis van het woord dieet 'manier van eten of levensstijl' is, wordt het nu over het algemeen geassocieerd met iets extreems dat zowel een begin- als een eindpunt omvat. Teruggaan naar het denken over een dieet als een "manier van eten" is niet alleen nauwkeuriger, maar ook nuttiger en duurzamer. De volgende tips zijn bedoeld om je te helpen positief (niet perfect) te blijven en vooruitgang te boeken (en niet achteruit te gaan) in je 'manier van eten'. Zo volg je je dieet schema gemakkelijker!


Leestijd: 2 minuten

Zo maak je je dieet gemakkelijker
Zo maak je je dieet gemakkelijker

Hoewel "alles met mate" een populaire mantra is, gaat het concept van matiging verloren als we elke dag talloze kansen krijgen om te genieten. Zich met mate overgeven, leidt ertoe dat te veel mensen te vaak te veel ongezond voedsel eten, maar slechts zelden. In plaats daarvan is het een betere aanpak om twee of drie lekkernijen te kiezen waar je echt van houdt en er af en toe zonder schuldgevoel van te genieten, maar doe dit uiteraard niet te vaak.

Te veel mensen geloven dat je kunt genieten van lekker eten dat slecht voor je is, of je kunt neerleggen bij het eten van onaantrekkelijk voedsel dat goed voor je is. In werkelijkheid kan gezond eten zowel heerlijk als buitengewoon bevredigend zijn. Begin met voedsel dat je lekker vindt en waarvan je weet dat het gezond is en ga dan op zoek naar vergelijkbaar gezond voedsel om te proberen. Forceer jezelf niet om voedsel te eten waar je een hekel aan hebt, alleen maar omdat het goed voor je is. Verminder tegelijkertijd je blootstelling aan overzoet, te zout en overbewerkt voedsel dat je smaakpapillen traint om te denken dat gezond voedsel saai is.

Nee, je hebt niet meer wilskracht nodig – je hebt betere gewoonten nodig, die kunnen worden gezien als gedragssnelkoppelingen voor je hersenen. Deze snelkoppelingen ontwikkelen zich rond elk gedrag dat je vaak herhaalt. Als je altijd een kom ijs hebt terwijl je 's avonds televisie kijkt, kan gewoon gaan zitten om' s avonds naar een show te kijken het verlangen opwekken. Doorbreek de gewoonte door deze te vervangen door gezonder gedrag. Je kunt bijvoorbeeld je tanden poetsen voordat je gaat zitten of een ademmuntje eten. Alles wat de automatische reactie (eet het ijsje) op de stimulus (op de bank zitten) verstoort en vertraagt, kan ervoor zorgen dat je je gedrag bewust controleert in plaats van het automatisch te laten zijn.

Een voedingspatroon in mediterrane stijl wordt vaak aanbevolen vanwege de focus op hele voedingsmiddelen, maar een deel ervan dat zelden wordt genoemd, is de mediterrane benadering van de ervaring van eten. Het is gericht op communiceren met anderen en genieten van eten met alle zintuigen: de aroma's, smaken, texturen en het uiterlijk. Ongeacht wat we eten, er valt veel te leren van deze lange traditie om de ervaring van eten te waarderen en dit samen met je naasten te doen.