Innovatie

10 miljoen euro voor aardgasvrije dorpen in de gemeente Eemsdelta

De gemeente Eemsdelta stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor twee initiatieven om negen dorpen aardgasvrij te maken. Dat geld is beschikbaar gesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Leestijd: 1 minuut

Huizenprijzen dalen voor het eerst sinds 2014
Huizenprijzen dalen voor het eerst sinds 2014

Het gaat om initiatieven van Energiecoöperatie Zonnedorpen en Dorpscoöperatie Krewerd. Energiecoöperatie Zonnedorpen gaat inwoners van Leermens, Garsthuizen, Startenhuizen, 't Zandt, Zeerijp en Zijldijk helpen met het aardgasvrij maken van hun woningen. Dorpscoöperatie Krewerd heeft een plan ingediend om dit voor Krewerd, Holwierde en Godlinze te doen. Gekeken wordt hoe energie bespaard kan worden, hoe energie efficiënter ingezet kan worden, wat er nodig is om van fossiele brandstoffen af te gaan en hoe de beschikbare subsidies zo goed mogelijk besteed kunnen worden.

“Fantastisch dat beide initiatieven de waardering krijgen die ze verdienen”, aldus wethouder Meindert Joostens. “Als gemeente maken wij plannen op het gebied van duurzaamheid om energiebesparing bij inwoners te stimuleren. Daarbij zien we graag dat er initiatieven vanuit de samenleving ontstaan.”