Innovatie

Watter BV uitgeroepen tot beste innovatieve technostarter van Noord-Nederland

Watter BV uit Emmen is maandagavond in het hoofdkantoor van de NAM in Assen winnaar geworden van de titel ‘Beste Innovatieve technostarter 2009’ van Noord-NEderland. Watter BV, dat onder leiding staat van de broers Arjen en Alfred Koop, heeft een apparaat ontwikkeld waarmee op locatie een desinfectiemiddel geproduceerd kan worden. De toepassingsmogelijkheden van het apparaat zijn enorm. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in ziekenhuizen in Afrika om water mee te desinfecteren. De titel ‘Beste Innovatieve Technostarter’ was de inzet van de regiofinale LiveWIRE Young Business Award 2009. Watter BV gaat nu rechtstreeks door naar de landelijke finale op 20 januari 2010. Daar maakt het Drentse bedrijf kans op 10.000 euro en een schat aan publiciteit.


Leestijd: 2 minuten

De jury toonde zich zeer onder de indruk van het apparaat, al waren ook de andere vier bedrijven zeer veelbelovend. Toch hebben de we prijs toegekend aan Watter BV. Ze hebben er hun gevoel voor techniek gecombineerd met duurzaamheid en hebben een product gemaakt waar de mensheid van kan profiteren. We denken zeker dat het een succes zal worden!’, aldus de jury.

In totaal waren vijf veelbelovende jonge bedrijven in de technologiesector uit het hele Noorden doorgedrongen tot de noordelijke finale. Behalve Watter BV waren ook Yellowbird uit Groningen, Sonima Automatisering uit Emmen, deFine (Groningen) en Voys Telecom (Groningen) genomineerd. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Hans van Heijningen, financieel manager bij de NAM en met als leden onderneemster Renske Bos, PvdA Tweede Kamerlid Marianne Besselink, Olaf Keur winnaar 2008 en belastingspecialist Johan Kamps van adviesbureau BDO CampsObers koos uiteindelijk voor Watter BV. Dat gebeurde op basis van de criteria innovativiteit, marketingpotentieel en organisatieontwikkeling.

De gebroeders Koop hebben een apparaat ontwikkeld waaraan slechts wat zout en water hoeft te worden toegevoegd om op locatie een desinfectiemiddel te produceren. ‘We zijn in Afrika door mensen met tranen in de ogen bedankt voor het apparaat. Dat was voor ons het bewijs dat we op de goede weg zaten en dat motiveerde ons om verder te gaan met de ontwikkeling er van’. Inmiddels is er veel belangstelling voor het apparaat. Vanuit China is al een order voor dertig apparaten binnen gekomen. ‘We verwachten een vraag van duizenden tot misschien wel tienduizenden apparaten’, aldus de gebroeders Koop. Overigens is de technologie niet door hen zelf bedacht maar afkomstig uit de Sovjet-Unie. De beide broers merkten de techniek op tijdens een zesjarig verblijf in Estland en besloten de technologie verder te ontwikkelen en te trachten er een product voor de wereldmarkt van te maken.

In Nederland wordt Shell LiveWIRE uitgevoerd door Syntens, het Innovatienetwerk voor MKB-ondernemers. Met het bieden van persoonlijke begeleiding en een professioneel netwerk, wil LiveWIRE de weerbaarheid en de kans op succes van ondernemers vergroten. Innovatie is immers de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Het Ministerie van Economische Zaken is voorstander van innovatie en ondersteunt daarom de coachingsuren van de Syntens adviseurs. In het Noorden van het land krijgt LiveWIRE extra financiële ondersteuning van de NAM. De LiveWIRE Young Business Award is een terugkerend fenomeen en wordt dit jaar voor de twaalfde achtereenvolgende keer georganiseerd.