Innovatie

Voelen met je prothese: sensoren van RUG-onderzoeker brengen het een stap dichterbij

RUG-onderzoeker Ajay Kottapalli ontwikkelt sensoren die het in de toekomst mogelijk moeten maken om écht te kunnen voelen met een hand- of beenprothese. Dit meldt de RUG op de eigen website. Hoewel het voorlopig nog toekomstmuziek is om daadwerkelijk gevoel te hebben in een prothese, zijn er al wel nuttige toepassingen in ontwikkeling. Denk aan inlegzooltjes voor Parkinsonpatiënten die de patiënt waarschuwen als hij of zij dreigt te vallen.


Leestijd: 1 minuut

Ajay Kottapalli ontwikkelt bij het Engineering and Technology Institute (ENTEG) van de RUG speciale sensoren, geïnspireerd op de biologie. Op termijn moeten deze sensoren het mogelijk maken dat mensen met een amputatie iets kunnen voelen met hun prothese. Op dit moment is het nog niet mogelijk om met sensoren een gevoel door te sturen naar de hersenen. Daarvoor heb je zogenaamde slimme implantaten nodig. Wat al wel kan is dat de sensoren signalen sturen naar de spieren.

Hoewel de sensoren dus nog niet helemaal werken voor het menselijk brein, kunnen ze al wel gekoppeld worden aan een robot. Met de sensoren kunnen de robots bijvoorbeeld bepalen of vruchten al rijp genoeg zijn om te plukken.

Kottapalli werkt momenteel aan een belangrijke toepassing: inlegzooltjes voor Parkinsonpatiënten. Mensen met Parkinson hebben een verhoogd risico op vallen wanneer ze lopen. De zooltjes detecteren bewegingen met een groter risico, en waarschuwen de drager dan direct. Op dit moment zijn de zooltjes klaar voor de testfase.