Innovatie

Airport Eelde wil dankzij waterstof meest duurzame luchthaven van Europa worden

Groningen Airport Eelde wil, dankzij waterstof, het meest duurzame vliegveld van Europa worden. Op het luchthaventerrein wordt straks groene waterstof geproduceerd, waarmee zowel grondmaterieel als waterstofvliegtuigen worden bediend. Om de plannen te verwezenlijken is Airport Eelde een samenwerking aangegaan met New Energy Coalition, dat partijen met elkaar verbindt voor een versnelde overgang naar een duurzame energie-economie. "Eelde is met deze samenwerking de eerste Hydrogen Airport."


Leestijd: 1 minuut

Airport Eelde wil dankzij waterstof meest duurzame luchthaven van Europa worden
Airport Eelde wil dankzij waterstof meest duurzame luchthaven van Europa worden

Tussen de start-en-landingsbaan, platform en taxibaan op Groningen Airport Eelde ligt al een groot zonnepark met een vermogen van 21,9 MW. Het is de bedoeling om hier middels elektrolyse groene waterstof te produceren, zo meldt economie.groningen.nl

Deze groene waterstof kan vervolgens op vele manieren toegepast worden, zo meldt de luchthaven. Zo is het de bedoeling om een multifuel-tankstation te realiseren, waar in de toekomst onder andere personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen kunnen tanken. Maar ook de wagens voor de grondafhandeling, waterstofvliegtuigen en -drones.

Grondafhandeling emissieloos in 2030

Groningen Airport Eelde streeft ernaar dat het grondmaterieel in 2030 een volledig emissieloos is. De luchthaven wil hiervoor met name watertoftoepassingen inzetten. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief door waterstof aangedreven grondmaterieel, iets dat nu nog niet op de markt is.

Marieke Abbink-Pellenbarg, de algemeen Directeur van New Energy Coalion, laat weten blij te zijn met de samenwerking. “Naast weg-, water- en spoortransport kunnen we nu ook luchtvervoer in de Hydrogen Valley opnemen. Dit is een zeer waardevolle toevoeging en verstevigt de positie van de Hydrogen Valley, de proeftuin voor waterstofontwikkeling in Noord-Nederland. Wij zullen onze kennis en netwerk inzetten om Groningen Airport Eelde te helpen bij hun ambitie om de duurzaamste en op waterstof aangedreven luchthaven van Europa te worden.”