Innovatie

Basisschoolleerlingen op doktersdate

Leerlingen van basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe mogen deze week op doktersdate met Dr. Edwina Doting, arts-microbioloog en voorzitter van het UMCG antibioticateam. Kinderen mogen haar de doktersjas van het lijf vragen over het werk en krijgen op speelse wijze voorlichting over antibiotica.


Leestijd: 1 minuut

De ‘dates’ worden georganiseerd in het kader van de wereldwijde week tegen antibioticaresistentie, ook wel de stille pandemie genoemd. Doting gaat in totaal langs 380 leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Naast vragen stellen mogen leerlingen ook door microscoop kijken naar bacteriën en schimmels. Na afloop krijgt elke leerling een ‘Suske en Wiske: Tante Biotica’ waarin op een speelse wijze wordt beschreven hoe je antibioticaresistentie kunt voorkomen.

Het doel van de doktersdates is kinderen kennis te laten maken met de onzichtbare wereld van micro-organismen en de gevaren van het onjuist gebruik van antibiotica. De ontmoetingen worden gefinancierd vanuit het ABR Zorgnetwerk Noord Nederland en zijn tot stand gekomen in samenwerking met de GGD Groningen, Friesland en Drenthe.

In Groningen gaat Doting deze week langs de Nassauschool, de Nicolaasschool (Haren), de Tamarisk en De Kleine Wereld.