Dit sluit aan bij de visie van Patrimonium om haar vastgoed in stappen CO2-neutraal te maken. De bewoners zijn akkoord gegaan met de voorgestelde plannen om over te stappen op het warmtenet van WarmteStad.
De markante Berkenflat, nabij het winkelcentrum in Selwerd, gaat van individuele cv-ketels collectief over naar het warmtenet van WarmteStad. De woningen worden daarnaast ook gasloos door over te stappen op elektrisch koken. In juni zal worden gestart met de werkzaamheden.
Warmtenet
In de toekomst worden in hele Groningen meer dan 10.000 huishoudens, instellingen en bedrijven uit het noordwesten van de stad Groningen duurzaam verwarmd met het warmtenet van WarmteStad. Deze is inmiddels meer dan vier kilometer lang en wordt dit jaar verder uitgebreid in Selwerd.
Restwarmte van datacenters
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Het warmtenet van Warmtestad zal verwarmd worden door restwarmte van datacenters. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij het koelen van servers in datacenters. Via warmtewisselaars wordt de warmte benut en dan met warmtepompen verder verwarmd tot de gewenste temperatuur.
De elektriciteit voor de warmtepompen wordt geleverd met groene stroom uit zonneparken en een eigen elektriciteitsproductie met behulp van warmtekrachtkoppeling. Via het warmtenet wordt uiteindelijk een hoeveelheid warmte geproduceerd die genoeg is voor de behoefte van meer dan 10.000 huishoudens, gebouwen en kennisinstellingen in de noordelijke wijken van Groningen.
Leveranciers van de restwarmte zijn de datacenters Bytesnet en QTS (voorheen TCN), beide gevestigd op Zernike Campus. Uiteindelijk zal het warmtenet een CO₂-besparing opleveren van minimaal 55% ten opzichte van de oorspronkelijke uitstoot.
Meer informatie: Warmtestad