Innovatie

‘Betrek bevolking meer bij ‘Regionale Energie Transitie’ (RES) - de weg naar duurzaam Groningen’

Het plan dat in de maak is voor de weg naar een duurzaam Groningen, de ‘Regionale Energie Transitie’ (RES) deugt, maar het is wel noodzakelijk om de bevolking en de omgeving meer bij de uitwerking er van te betrekken. Dat stellen acht maatschappelijke organisaties in de provincie Groningen. Ze zeggen dit in een advies aan de opstellers van de RES. In dat plan wordt uitgewerkt hoe de provincie Groningen de komende jaren de doelstellingen van het klimaatakkoord kan bereiken, en welke maatregelen daar voor nodig zijn.


Leestijd: 1 minuut

‘Betrek bevolking meer bij ‘Regionale Energie Transitie’ (RES) - de weg naar duurzaam Groningen’
‘Betrek bevolking meer bij ‘Regionale Energie Transitie’ (RES) - de weg naar duurzaam Groningen’

In heel Nederland zijn in totaal dertig RES-regio’s, die allemaal een plan moeten maken waarin staat hoe ze de duurzaamheidsdoelstellingen kunnen bereiken. Voor de provincie Groningen is zo’n plan in voorbereiding: het concept moet dit najaar gereed zijn, en voorjaar 2021 moet het dan klaar zijn. Daarbij werkt de provincie samen met alle gemeenten in Groningen en met de waterschappen.

In het Dagblad van het Noorden van vrijdag laten acht maatschappelijke organisaties weten dat het vooral noodzakelijk is dat de bevolking zich er betrokken bij gaat voelen. Directeur Jan-Willem Lobeek van de Natuur en Milieufederatie Groningen (foto boven) zegt in het artikel dat er meer werk gemaakt moet worden van de communicatie. “Je moet niet bang zijn voor weerstand. Het verhaal deugt. Maar wij zeggen wel: kom uit je bubbel, en ga praten met de bevolking en de omgeving”.

Ook vindt hij dat het noodzakelijk is dat de bevolking mee kan denken over inpassing van duurzaamheidsprojecten zoals zonneparken in het landschap, en dat dus niet alleen projectontwikkelaars en boeren moeten bepalen waar een zonneakker komt.