In 2021 begon Room met een kleine ijszaak op de Vismarkt, tegenover Pure, een andere horecagelegenheid waar de familie Brandsma aan het roer stond. In 2023 kwam daar een tweede zaak bij aan de Rodeweg, deze keer met zitgelegenheid. In april dit jaar verspreidde Room zich buiten de stadsgrenzen van Groningen naar Zuidlaren, waar de familie een derde vestiging opende. “Inmiddels hebben we ongeveer 50 werknemers”, vertelt Merel (28). “Een handjevol vaste mensen, maar vooral seizoenskrachten.”
Een echt familiebedrijf
Maar de spil van het bedrijf blijft de familie Brandsma. Vader Simon (58) maakt het ijs, dochter Merel is de general manager en regelt de personeelszaken, en moeder Marielouise is de drijvende kracht achter de schermen, maar ook te vinden op de vloer tijdens drukte. De andere dochters Kimberley (31) en Romy (25) springen bij waar nodig is.
IJsmachines als vitrines
Hoewel de familie al meerdere horecazaken heeft gehad, wilden ze met Room hun pijlen helemaal op ijs richten. “IJs is altijd het lekkerste als het vers gemaakt is, omdat het dan heel romig is”, vertelt Marielouise. “Dat hebben we toen uitgedacht met onze machines.” Die worden de hele dag door aangevuld met een vloeibaar mengsel, en voor de ogen van de gasten ontstaat er vers ijs. “Onze ijsmachines zijn onze vitrines”, aldus Merel. Verder kunnen gasten genieten van specialty coffee en gebakjes.
Is het niet lastig om altijd met je familie te werken? Marielouise en Merel zeggen van niet. “We helpen elkaar met alles”, vertelt Marielouise. “Alle beslissingen worden met elkaar overlegd en onze meiden houden ons jong.” Merel werkt van jongs af aan al in het bedrijf: eerst bij Pure, later bij Room. “Ik heb op een gegeven moment wel geprobeerd om ergens anders te werken om te kijken hoe dat zou zijn, maar eigenlijk was ik er binnen twee maanden klaar mee”, legt ze uit. “Mijn ouders zijn goede ondernemers. Al jarenlang. Daar kan ik heel veel van leren.”
Nieuwe vestiging? “Zeg nooit nooit”
Room breidt steeds verder uit. De familie Brandsma is nu op zoek naar een nieuw pand voor hun ijsmakerij en een eigen bakkerij. “We zijn uit het huidige pand gegroeid”, vertelt Marielouise. En nog een nieuwe vestiging? “Ik zeg ieder jaar van nee, maar soms doet er zich een kans voor en moet je die pakken. Zeg nooit nooit.”
Voor nu loopt in ieder geval de volgende generatie al rond in Room: het 2-jarige zoontje van Merel is vaak in een van de vestigingen te vinden. “Hij is regelmatig met het schepje van de suiker bezig. Dan zegt mijn vader altijd: ‘over een paar jaar mag jij ook helpen’.”
Dit artikel staat ook in de papieren editie van de Groninger Ondernemers Courant. Wil je de krant voortaan ook gratis thuis of op je werk ontvangen? Laat dan je gegevens achter op de homepage van de krant.