In totaal is er 23 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek, waarbij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) optreedt als regievoerder. Onafhankelijke wetenschappers kunnen voor maximaal 1 miljoen euro per project een bijdrage krijgen. Een speciale commissie gaat de voorstellen beoordelen.
Ingrijpen in de ondergrond
Het doel van DeepNL is om inzicht te krijgen in de gevolgen van het ingrijpen in de diepe ondergrond. Uit het onderzoek moeten bijvoorbeeld nieuwe modellen komen die seismiciteit beter kunnen voorspellen. Alle onderzoeksresultaten worden openbaar gemaakt.
De focus in het onderzoek ligt in Groningen, maar de onderzoekers zullen met een schoon oog ook kijken naar de mijnen in Limburg en andere plekken waar zout wordt gewonnen of gebruik wordt gemaakt van ondergrondse opslag of aardwarmte.
De NAM doet een bijdrage van 15 miljoen euro aan het onderzoeksprogramma. Ze krijgen geen enkele inhoudelijke invloed.
Innovatie
Bevingsgebied zes jaar lang proeftuin voor bodemwetenschappers
Het Groningse aardbevingsgebied wordt onder de noemer van DeepNL zes jaar lang een proeftuin voor aardwetenschappers, informatici en fysici. Ze kunnen er uitgebreid en onafhankelijk onderzoek doen naar de ondergrond van het gaswinningsgebied.
Leestijd: 1 minuut