Innovatie

Bouw grootste batterij van Nederland begonnen in Eemshaven

De eerste schep van de bouw van Nederlands grootste batterij is de grond in. Bij de biomassacentrale van RWE wordt een opslagsysteem gerealiseerd waar overtollige energie afkomstig van windmolens op zee kan worden opgeslagen.


Leestijd: 1 minuut

De batterij beslaat iets meer dan een half voetbalveld, met in totaal 110 batterijrekken met een vermogen van 35 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur (MWh). In theorie is dit voldoende om ongeveer 800 elektrische voertuigen op te laden.

Windmolens, waterstof en batterijen

Doel van het energiebedrijf is vraag en aanbod beter met elkaar in lijn te brengen. Het project is onderdeel van OranjeWind: een nog te bouwen windpark op zee, waarvoor het bedrijf in 2022 de aanbesteding won. In dit project wil het bedrijf de opwek van elektrische energie uit windmolens op zee combineren met de productie van waterstof en de opslag in batterijen.

De batterijen gaan de overproductie uit het windpark opslaan en pas terugleveren wanneer daar op het elektriciteitsnet behoefte aan is. Het is de bedoeling dat de batterij vanaf 2025 op de groothandelsmarkten gaat opereren.