Innovatie

Bouw vierhonderd studentenkamers Zernike gestart

De eerste heipalen van studentencomplex Proxima op de Zernike Campus zitten in de grond. Op het eerste wooncomplex op de Zernike Campus komen 401 kamers voor studenten, die in de zomer van 2024 klaar moeten zijn. De kamers moeten onder andere het jaarlijkse kamertekort voor internationale studenten oplossen. In de piekperiode, na de zomer, slapen er tijdelijk twee studenten op een kamer, waardoor er dan ruimte is voor 800 studenten.


Leestijd: 1 minuut

Het kamertekort onder internationale studenten in Groningen is een jaarlijks terugkerend probleem. In de zomerperiode komen internationale studenten naar Nederland, maar afgestudeerde studenten hebben hun kamer dan nog niet verlaten. Dat tijdelijke kamertekort willen SSH Student Housing en de gemeente Groningen oplossen met Proxima. Tijdens de piekperiode slapen er tijdelijk twee studenten op een kamer, waardoor er ruimte is voor ruim 800 studenten.

Het complex bestaat uit vier gebouwen met daartussen een groene kern als ontmoetingsplaats. In de vier gebouwen zijn verschillende ‘huizen’ met zo’n 40 kamers, die elk een eigen centrale entree hebben. Elk huis heeft een gezamenlijke woonkeuken.

Proxima wordt gebouwd door Plegt-Vos Noord in opdracht van SSH en met ontwikkelaar Jebber. Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen heeft de gemeente een overeenkomst met de SSH gesloten om op de Zernike Campus te bouwen. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor een periode van 10 jaar. De locatie bevindt zich op het Zernike complex ter hoogte van het Zernike Park en de Koegangen.