Innovatie

CleanUpXL haalt weer 100.000 kilo afval uit Noordzee

CleanUpXL heeft in het najaar van 2022 weer 100.000 kilo afval uit de Noordzee kunnen halen. Naast veel troep van het gestrande vrachtschip MSC Zoe vonden bergers van de organisatie ook veel nylon, vistuig en visnetten. Het opruimen van het afval gebeurde verspreid over 9 dagen in het afgelopen najaar.


Leestijd: 1 minuut

CleanUpXL haalt weer 100.000 kilo afval uit Noordzee
CleanUpXL haalt weer 100.000 kilo afval uit Noordzee

CleanUpXL is opgericht naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe op 2 januari 2019. Het doel van het project is het opruimen van in totaal 800.000 kilo rommel uit de zee en het veiliger maken van de containervaart.

“De zee is weer heel wat zooi armer, zo kunnen we wel stellen,” zegt projectleider Ellen Kuipers over de acties, “maar we zijn nog niet klaar. Er ligt nog steeds ontzettend veel afval, zo hebben we ook nu weer kunnen vaststellen. En dat betekent een dagelijkse bedreiging voor de mooie en kwetsbare waddennatuur.”

Tijdens de bergingen troffen de bergers naast nog veel troep van de MSC Zoe onder andere ook veel nylon, delen van containers, veel vistuig, boeien, touwen, verfbussen,  kabels en buizen aan. Ook vonden ze een trailer en een as van een vrachtwagen. Duikers doken verder onder meer ook elektriciteitsdraden, pannen, badjassen, kabelbomen en rubberen banden op.