In het Noorden is de weerstand tot nu toe minder groot. Minister Verhagen vindt dat er in Barendregt fouten zijn gemaakt waardoor de weerstand van de bevolking te groot is geworden. Hij wil de bevolking zo vroeg mogelijk bij de ontwikkelingen betrekken om hier wel draagvlak bij de bevolking te krijgen.
Door onder meer Energy Valley wordt CO2 opslag in het Noorden bij wijze van proef gesteund omdat het een van de beste methoden is om het CO2 van de nieuwe elektrische centrales kwijt te raken zonder het milieu te vervuilen. De CO2 opslag bevordert enerzijds duurzaamheid en levert anderzijds nieuwe technologie op. Wanneer er in Noord-Nederland een proef gedaan kan worden met de ondergrondse opslag zijn daar honderden miljoenen euro’s mee gemoeid. Technologie die daarmee verkregen wordt zou dan kunnen worden geëxporteerd.
Milieufederatie
Groot verschil met Barendregt is ook dat in het Noorden eerder contact is gezocht met milieugroeperingen. Zo is onder meer de Milieufederatie Groningen onder strenge voorwaarden wel voorstander van ondergrondse CO2 opslag. Alleen wanneer CO2 ondergronds wordt opgeslagen is een nieuwe kolencentrale in de Eemshaven aanvaardbaar voor haar.