Tijdens het evenement liet de gemeente zichzelf bewust hacken. De gemeente test zo haar eigen weerbaarheid op het gebied van online veiligheid.
Hack050 bracht ethische hackers en studenten bij elkaar: vijftien hackers en vijftien studenten kregen toegang tot een lijst met applicaties en URL’s van de gemeente om kwetsbaarheden te vinden. Deze bevindingen werden beoordeeld door een jury. De rapporten van deze kwetsbaarheden worden door de gemeente gebruikt om haar systemen te versterken.
Daniel Wolters (23) ontving de hoofdprijs voor zijn ontdekking van een fout in een applicatie die gevolgen had kunnen hebben voor de gemeente. De jury prees zijn bevinding als de meest impactvolle inzending.
Masterclass van Martijn Baalman
Naast de hackwedstrijd gaf Martijn Baalman, medeoprichter van Hacksclusive, een masterclass over de gevaren van cybercriminaliteit en hoe bedrijven en overheden hun digitale omgevingen beter kunnen beschermen. Er kwamen 400 bezoekers op het event af, waaronder professionals uit zowel het bedrijfsleven als de overheid. Met de masterclass deelde Baalman een aantal inzichten in de laatste ontwikkelingen en gevaren op het gebied van cybercriminaliteit en digitale beveiliging.
Belang van cyberveiligheid
Hack050 wil het groeiend belang van cyberveiligheid onder de aandacht brengen, voor zowel overheden als het bedrijfsleven in Noord-Nederland. “Cybersecurity is een snelgroeiend aandachtspunt, en evenementen zoals Hack050 helpen niet alleen om risico’s te identificeren, maar vergroten ook het bewustzijn,” zegt Erik Rutkens (mede-oprichter Hacksclusive).