In de jaren zeventig kon een nieuw wasmiddel of tandpasta moeiteloos worden aangeprezen door een man in witte jas. Immers, als een ingenieur of arts achter een product stond, wie was dan de gewone man om dat in twijfel te trekken?
Dat is grotendeels veranderd. Gewone mensen zijn sceptisch geworden over wetenschap. Wie in een discussie een argument begint met “wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat … “mag vaak niet eens uitpraten. Dat is natuurlijk een teken van emancipatie en in die zin een positieve ontwikkeling.
Maar, er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Vindt de dokter dat jonge meisjes moeten worden ingeënt tegen baarmoederhalskanker? Veel ouders denken daar heel anders over. Vindt 99 procent van de klimaatwetenschappers dat de aarde opwarmt? Hele volksstammen geloven liever de één procent die dat betwijfelt. Is de straling van mobieltjes gevaarlijk? Ondergrondse CO²-opslag? Steeds vaker vindt de wetenschap de gewone man tegenover zich. Het lijkt wel of er een geest uit de fles is die er niet meer in te krijgen is. ForumDwarsdiep wil over deze kwestie met een aantal kenners van gedachten wisselen. Hoe komt die scepsis in de wereld? Heeft die naast nadelen ook voordelen? En hoe krijgt de wetenschap het vertrouwen weer terug?
Dit is het eerste debat in een reeks van drie. De andere twee afleveringen zijn op vrijdag 26 november (Vertrouwen in politiek) en dinsdag 14 december (Vertrouwen in rechtspraak met onder meer Ton Derksen).
Vrijdag 29 oktober, 20.00 uur
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Entree: € 2,50