Innovatie

Dit is de top 5 van de mooiste gebouwen van Groningen - 2020

Het Forum Groningen werd vrijdag de winnaar van de architectuurwedstrijd. Maar er waren nog meer gebouwen die door het publiek werden gewaardeerd. Dit zijn de vijf gebouwen die bij het publiek de meeste stemmen kregen. Op de bovenste foto het Forum dat 3780 stemmen in de wacht sleepte. De uitslag en informatie over de projecten zijn te vinden op een de website van de Groninger Architectuurmaand.


Leestijd: 2 minuten

Dit is de top 5 van de mooiste gebouwen van Groningen - 2020
Dit is de top 5 van de mooiste gebouwen van Groningen - 2020

Het complex met huisvesting voor jongeren en studenten De Woldring bij de Friesestraatweg kreeg 1620 stemmen, en werd tweede.

De Woldring is gelegen aan het Reitdiep, de historische vaart richting het ommeland. Het is de eerste van vele woongebouwen die moeten gaan verrijzen langs deze route. Urban Climate Architects heeft het gebouw alzijdig ontworpen. Aan de kant van de Friesestraatweg bevinden zich commerciële ruimtes, die aansluiten bij deze wat drukkere omgeving. De zijde van het water is als een tribune ontworpen, door deze structuur kunnen bewoners altijd het water zien.

Zwaart Gruin kreeg 1315 stemmen.

Simone Poel ontwierp in samenwerking met Yerun Karabey en Marcel van der Schuur deze woning. Hij staat aan de rand van uitbreidingswijk het Harener Holt in Haren. Aan de voorzijde van de woning staat een rij monumentale bomen, een groot raam zorgt ervoor dat het groen naar binnen getrokken wordt. Deze gevelopening is gekoppeld aan een vide met eetkamer.

Een recreatiewoning aan het Paterswoldsemeer werd vierde met 620 stemmen.

Op een eilandje in het Paterswoldsemeer ontwierp +PEIL een recreatiewoning. De ontwerpers wilden een ingetogen woning creëren die zich goed voegt in het landschap. De buitenkant is vrij grof, maar de verfijnde detaillering zorgt voor een gevoel van luxe.

De bescheiden afmetingen van de woning werden ingegeven door het bestemmingsplan. Binnen een beperkte 'bouwenveloppe' moest een recreatiewoning worden ontworpen met ruimte voor zes personen. Dit was een uitdaging, te meer doordat de ingetekende vide het beschikbare vloeroppervlak nog verder verkleinde.

De Schoolkerk in Garmerwolde werd vijfde met 492 stemmen.

In Garmerwolde staat een dertiende-eeuwse kerk met een robuuste, vrijstaande klokkentoren. Wie de oude toren binnengaat wordt verrast door twee hagelwitte wenteltrappen, een ontwerp van architectenbureau MX13. Ze staan als een minimalistisch statement in de met kloostermoppen ommuurde ruimte, een ontmoeting van de 21e eeuw met de Middeleeuwen. De verbouwde toren maakt deel uit van een educatief project van Museum Catharijneconvent, waarmee het samen met lokale partners (in Noord-Nederland de Stichting Oude Groninger Kerken) de Nederlandse jeugd kennis laat maken met de achtergronden van religieuze tradities.