Innovatie

Doe mee: ontwerpwedstrijd voor mooiste mondmasker

Het mondkapje wordt steeds meer een onderdeel van ons modebeeld. Op straat zie je ze al in verschillende kleuren, hoewel stemmig zwart en steriel wit overheersen. Daar mag wel verandering in komen, vinden XD-Art Projects, het Groninger Museum, het UMCG en de Rijksuniversiteit. En dus organiseren ze een ontwerpwedstrijd voor mondneusmaskers.


Leestijd: 1 minuut

Mondkapje voor medewerkers UMCG na reis buitenland
Mondkapje voor medewerkers UMCG na reis buitenland

De organiserende partijen verwachten flink wat creativiteit. Ze hebben ook verschillende inspiratiebronnen beschikbaar gesteld. Zo schreef arts-microbioloog dr. Edwina Doting (UMCG/RUG) een paper over de gevaren van micro-organismen en hoe je infecties kunt voorkomen, met afbeeldingen van virussen en bacteriën. Bij de tentoonstelling Mondo Mendini in het Groninger Museum is een speciale handout gemaakt, waarmee je geselecteerde werken kunt bekijken en tips krijgt. De tentoonstelling is ook in de gratis 360 graden omgeving van het museum te bekijken. Daarnaast zijn er nog een speciale flyer met inspiratie afbeeldingen en een tekst van Steven Kolsteren, voormalig hoofd educatie van het Groninger Museum over virus en mythologie als inspiratiebron voor kunst.

Iedereen kan zich tot maandag 3 augustus opgeven voor de ontwerpwedstrijd. Dan krijg je alle informatie over de wedstrijd. De mondneusmaskers mogen vervolgens van allerlei materialen gemaakt worden. Wel moet je voor zondag 9 augustus (23.59 uur) een foto van het masker insturen. Ook moet je uiteindelijk de originele maskers bewaren. 

De jury van de ontwerpwedstrijd bestaat uit dr. Edwina Doting, arts-microbioloog UMCG / RUG (voorzitter), Sander Daams, Hoofd Educatie Groninger Museum en Xandra Donders, kunstenaar/projectorganisator XD-Art Projects. Zij kiezen op 11 augustus de winnaar en die wordt een dag later bekend gemaakt. 

De beste drie foto’s worden getoond in het atelier van het Groninger Museum vanaf vrijdag 14 augustus. Daarnaast worden zij gepubliceerd op de facebookpagina’s van het Groninger Museum, UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen en XD-Art Projects. Mogelijk volgen nog andere exposite mogelijkheden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Xandra Donders van XD-Art (06-51497987). Jezelf opgeven kan via xd.artprojects@gmail.com.