Innovatie

Onderzoek Hanzehogeschool en Gasunie: 'Waterstof goed bruikbaar voor cv ketels in bestaande woonwijken'

Waterstof is niet alleen aantrekkelijk voor de verwarming van grote kantoren- of wooncomplexen, maar blijkt ook prima te werken voor verwarming van huizen in bestaande woonwijken.  De speciaal voor waterstof ontwikkelde cv ketels functioneren goed. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in Hoogeveen, waar ook Groningse organisaties als New Energy Coalition, Hanzehogeschool, GasTerra en Gasunie bij betrokken waren.


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe regels voor installatie en onderhoud cv-ketels om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen
Nieuwe regels voor installatie en onderhoud cv-ketels om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen

Donderdag verscheen een eindrapport met de onderzoeksresultaten van 'Waterstofwijk Hoogeveen'. Belangrijkste conclusie van een tweejarig onderzoek: ook bestaande woonwijken kunnen voor hun verwarming overstappen van aardgas naar –duurzame- waterstof. Een speciaal daarvoor ontwikkelde waterstof Cv-ketel maakt gebruik van de bestaande aardgasinfrastructuur. Verwarming van ‘bebouwde omgeving’ via waterstof beperkt zich daarmee niet tot nieuwbouw.

De basis voor de uitvoering van het plan is het demonstratieproject Nijstad-Oost in Hoogeveen met honderd nieuwbouwwoningen. De gemeente Hoogeveen gaat nu samen met de betrokken consortiumpartijen de stappen zetten om de plannen te realiseren: de aanleg van het waterstofnetwerk en aansluiten van honderd nieuwbouwwoningen van Nijstad-Oost. Daarna volgt het omzetten van ruim vierhonderd woningen in de bestaande wijk Erflanden.

Waterstof voor bestaande bouw

Uit het onderzoek blijkt dat verwarming met waterstof in de bebouwde omgeving veilig kan worden toegepast ter vervanging van aardgas. Er wordt gewerkt aan de volgende stap: het omzetten van de naast Nijstad-Oost gelegen bestaande wijk Erflanden van aardgas naar waterstof met hergebruik van het bestaande aardgasnet.

Extra oplossing voor aardgasvrij wonen

Het project laat , aldus de onderzoekers, zien wat de potentie is van duurzame waterstof voor het aardgasvrij maken van een deel van de Nederlandse woningvoorraad, met hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk en met behulp van een nieuwe waterstof-cv-ketel.

Hiermee is een extra oplossing toegevoegd voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken in Nederland. In het project is een brander ontwikkeld voor waterstof-cv-ketels en zijn verschillende componenten voor de ketel aangepast.

De resultaten van het onderzoek staan in het eindrapport   Proefproject Hoogeveen | Publiek rapport 2020 .

Over Waterstofwijk Hoogeveen

Het project Waterstofwijk Hoogeveen is een samenwerking van Arcadis Nederland, BAM Infra Energie  Water, Bekaert Combustion Technology, Cogas, DHV Nederland, DNV-GL Netherlands, Enexis Netbeheer, GasTerra, Gasunie, Green Planet Pesse, Hanzehogeschool Groningen/ENTRANCE, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) , JP-Energiesystemen, Liander, N-TRA/RENDO, NAM, Nedstack, New Energy Coalition, Provincie Drenthe, Royal Haskoning, Stork Nederland, Visser & Smit Hanab en Gemeente Hoogeveen.