Innovatie

Dykstaete: plan voor 153 woningen aan Friesestraatweg in Reitdiepzone

Wanneer de gemeenteraad er mee instemt, dan krijgt Groningen er opnieuw een opvallend nieuwbouwproject bij: Dykstaete. Het gaat om een plan voor de Reitdiepzone,de strook 'Stad' tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep. Of de gemeenterad er mee instemt, daarover wordt woensdag iets meer bekend, want dan komt het plan aan de orde tijdens een Raadscommissievergadering.


Leestijd: 1 minuut

Dykstaete: plan voor 153 woningen aan Friesestraatweg in Reitdiepzone
Dykstaete: plan voor 153 woningen aan Friesestraatweg in Reitdiepzone

Dat wordt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus een hybride vergadering: een deel van de deelnemende raadsleden doet mee vanuit huis, de rest is fysiek aanwezig.

De Reitdiepzone is de strook 'Stad' tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep. Dat was een bedrijventerrein en is aangewezen voor nieuwe woningbouw. In de eerder vastgestelde Ontwikkelstrategie Reitdiepzone staat dat dit gebied vanwege de ligging tussen het Zerniketerrein en het stadscentrum zich goed leent voor jongeren- en studentenhuisvesting. Maar ook onder ouderen en gezinnen bestaat een grote woningbehoefte.

De woningbouwontwikkeling in de Reitdiepzone gaat op dit moment snel. Met het plan Dykstaete op de plek van Vakgarage VeldmaJansen komt het aantal woningen in de Reitdiepzone op circa 1600 (inclusief Woldring 435, Brivec 150, Crossroads 290, Portland 575 en Dykstaete 153). Het ziet ernaar uit dat het aantal woningen naar ruim 2000 gaat.

Welke richting moet het op met de Reitdiepzone? Er zijn twee varianten voorzien. Een 'intensieve variant' die uitgaat van veel woningen (maximaal 3800), veel hoogbouw met veel verkeer. De 'ontspannen variant' gaat uit van minder woningen (maximaal 1990) en minder verkeer.

Live meekijken tijdens de vergadering kan via https://gemeenteraad.groningen.nl/