Innovatie

E-Motion Chair: hét slimme zitkussen voor mensen met dementie

Een slim zitkussen dat bewegingen in de stoel van mensen met dementie kan meten. Met die uitvinding ging engineeringstudent Frank Manting er afgelopen voorjaar vandoor met de Anner Award, dé competitie voor studentondernemers in Noord-Nederland. Manting in een interview met de Groninger Ondernemers Courant: “Mensen zien echt wat in ons product en willen ons verder helpen.”


Leestijd: 2 minuten

Wat is E-Motion Chair?

“E-Motion Chair is een slim zitkussen. We hebben het speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Deze mensen kunnen vaak niet meer goed communiceren. Hierdoor kunnen hun klachten opstapelen en uiteindelijk zorgen voor probleemgedrag of een uitbarsting later op de dag.

Ons slimme zitkussen meet bewegingen in de stoel en detecteert op deze manier wanneer iemand onrustig is. Via het kussen kan het zorgpersoneel gealarmeerd worden. Hierdoor kan escalatie worden voorkomen.

Het kussen zorgt er op deze manier niet alleen voor dat de kwaliteit van leven van mensen met dementie toeneemt, maar ook dat de druk op de zorg afneemt. Onbegrepen gedrag kost namelijk veel tijd en doet ook wat met mensen die in de zorg werken.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Het idee voor E-Motion Chair is ontstaan tijdens een studieproject op de Hanzehoge-school uitgezet door docent en onderzoeker Jan Kleine Deters in het kader van het project MOOD-Sense (MOnitoring Onbegrepen gedrag bij Dementie met sensortechnologie, red.).

Wow, hiermee kan ik echt impact maken, dacht ik en ben daar toen met een groep medestudenten hard mee aan de slag gegaan. Toen de opdracht ten einde kwam wilden Jan en ik graag nog verder met E-Motion Chair. Dus heb ik er nog een semester bij aangeplakt en uiteindelijk is E-Motion Chair uitgegroeid tot een echt bedrijf.”

Hoe wordt het product getest?

“Voor een product als E-motion Chair moet je veel testen. Zo hebben we via Innofest getest op festival zoals Eurosonic Noorderslag en Into The Great Wide Open. Hier hebben we festivalgangers bewegingen laten nadoen van mensen die klachten hebben. Dat ging goed: in 2022 heeft Innofest ons uitgeroepen tot beste testcase.

Maar we testen ook in verzorgingstehuizen. Zo ben ik recent voor een pilot in een verzorgingstehuis geweest met mensen met dementie. We kijken hier wat er nodig is om ons product verder te ontwikkelen. En daarnaast loop ik gewoon mee in het verzorgingstehuis en help ik bijvoorbeeld broodjes smeren.”

Het mooiste aan E-Motion Chair?

“Dat je bezig bent met impact ondernemen. Dat is wel een beetje een buzzwoord, maar ik bedoel hiermee dat we steeds bezig zijn met de vraag hoe we mensen kunnen helpen. Natuurlijk is E-Motion Chair een business, maar willen ook mensen helpen.”

Als we jou over twee jaar nog eens bellen, waar staat E-Motion Chair dan?

“Over twee jaar hopen we het eerste product af te hebben. Dat het echt in een fabriek gemaakt kan worden. Daarnaast kijk ik echt uit naar het uitbreiden van het team. En stiekem hoop ik ook wel dat we kunnen kijken naar het produceren van andere producten die gebruik maken van sensortechniek.”