Innovatie

‘Early Moves’ van Neolook en UMCG genomineerd voor ‘Oscars van de Nederlandse IT’

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het bedrijf Neolook hebben een project opgezet genaamd ‘Early Moves’ om met behulp van artificial intelligence (Ai) te vroeg geboren baby’s de best mogelijke zorg te bieden. Dit project is nu genomineerd voor de prestigieuze ‘Oscars van de Nederlandse IT’, de Computable Awards 2023 in de categorie ‘Zorg’, zo meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 1 minuut

Vroege opsporing cruciaal

Te vroeg geboren baby’s lopen vaak een verhoogd risico op verschillende problemen met groei, beweging en ontwikkeling. Vroege opsporing van mogelijke afwijkingen is van cruciaal belang om de langetermijneffecten te minimaliseren. In dit project wordt kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om afwijkingen te detecteren aan de hand van bewegingsanalyses op basis van videobeelden.

Marco D’Agata, CEO van Neolook is overtuigd van het nut van Ai om zorg voor kwetsbare kinderen te verbeteren. Hij is dan ook zeer verheugd dat het project is genomineerd voor deze award: “We zijn in korte tijd ver gekomen met deze digitale technieken samen met het UMCG en lokale partners. Het is zeer eervol om nu ook uit de hoek van de IT deze erkenning te krijgen. We hopen dan ook dat mensen massaal nog op ons zullen stemmen.”

NeoLifeS

Jaarlijks worden in het UMCG 80 tot 120 te vroeg geboren baby’s opgenomen. Voor deze baby’s zijn periodieke controles van essentieel belang. Het UMCG wil mogelijke ontwikkelingsproblemen in een vroeg stadium identificeren. Daarom ontstond de behoefte aan een centrale database van alle ziekenhuizen, genaamd NeoLifeS, om problemen en risicofactoren in kaart te brengen en de zorg voor te vroeg geboren baby’s te verbeteren en hen gedurende hun jeugd goed te kunnen volgen in hun ontwikkeling.

Dankzij dit project kan al na drie maanden worden vastgesteld of een baby zich normaal ontwikkelt of dat er mogelijke afwijkingen zijn. Videobeelden worden verzameld en geanalyseerd in het UMCG, met behulp van AI en opnameapparatuur ontwikkeld door Neolook. Met slechts enkele minuten video kunnen onderzoekers bepalen of er sprake is van normale of afwijkende bewegingspatronen en of verder onderzoek nodig is.

Stemmen

Ook het publiek kan een stem uitbrengen. Dat kan via deze link. Publieksstemmen tellen voor vijftig procent mee in de uiteindelijke beslissing.