Innovatie

Eenderde Groningers wil binnen vijf jaar een warmtepomp

In de komende vijf jaar wil ruim 33 procent van de Groningse huishoudens hun cv-ketel de deur uit doen en een waterpomp installeren. Daarmee is de vraag in onze provincie samen met Drenthe (33 procent) en Flevoland (35 procent) het grootst van Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Slimster.nl. Uit onderzoek van de vergelijkingssite blijkt dat 28 procent van de Nederlandse huishoudens binnen vijf jaar over een warmtepomp wil beschikken. In Groningen gaat het om 33,4 procent van de inwoners, wat neerkomt op 199.000 huishoudens.

Met behulp van veldwerkbureau Panel Inzicht vroeg Slimster aan 2000 Nederlanders of zij van plan zijn in de toekomst een warmtepomp te kopen. Zo’n 11 procent van de inwoners van onze provincie geeft in het onderzoek aan al een warmtepomp te hebben. Dat percentage ligt net iets boven het landelijke gemiddelde van 10 procent.

Bijna de helft van de inwoners van Groningen (47,2 procent) geeft aan niet van plan te zijn in de toekomst een warmtepomp te installeren. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 47,4 procent.

Jongere generatie wil elektrisch verwarmen

Uit het onderzoek blijkt dat met name de jongere generatie warm loopt voor elektrisch verwarmen. Zo verwacht landelijk liefst 52 procent van de twintigers binnen vijf jaar een warmtepomp te hebben. Onder dertigers is dit nog 35 procent, maar daarna loopt het per leeftijdscategorie gauw af.