Innovatie

Eerste Groningse voetbalvereniging van het aardgas af – De Fivel ziet toekomst zonnig tegemoet

Een Groningse voetbalvereniging heeft als eerste in de provincie Groningen haar kantine en clubgebouw van het aardgas afgehaald. Deze vereniging – De Fivel uit Zeerijp – heeft zonepanelen laten leggen en warmtepompen geïnstalleerd, en heeft daarbij hulp en advies gekregen van de vereniging Zonnedorpen. Dat is een organisatie in noord-Groningen die vijf dorpen helpt om van het aardgas af te komen.


Leestijd: 1 minuut

Eerste Groningse voetbalvereniging van het aardgas af – De Fivel ziet toekomst zonnig tegemoet
Eerste Groningse voetbalvereniging van het aardgas af – De Fivel ziet toekomst zonnig tegemoet

Sinds 2015 was voetbalvereniging De Fivel uit Zeerijp  al bezig om energie te besparen en de kantine en de kleedkamers te verduurzamen. "Een echte mijlpaal dat we van het aardgas af zijn! ” zegt Jan Kooistra, penningmeester van V.V. De Fivel.

“Sinds de start hebben we op het dak van het clubgebouw 36 zonnepanelen geplaatst, zijn we energie gaan afnemen van het Zonnepark in ’t Zandt en hebben we energiebesparende maatregelen genomen, zoals LED verlichting en het gebruik van zuiniger apparatuur. Er komen volgend jaar nog twintig  extra zonnepanelen en het glas wordt vervangen.

Paul Wijburg, de installateur van Zonnedorpen Aardgasvrij, installeerde warmtepompen bij het clubgebouw. “Hiermee zijn we nu echt van het aardgas af. Van een verbruik van 10.000 KWh en 3.500 m3 gas in 2016 gaan we nu naar een jaarverbruik van 0 KWh en zijn we aardgasvrij. Dat scheelt ons als vereniging veel geld” , zegt penningmeester Kooistra .

Voor de nabije toekomst onderzoekt de club hoe ze vanwege de salderingsregeling warmteopslag en/of integratie van accucapaciteit vorm kunnen geven.

Zeerijp is naast de dorpen Leermens, Garsthuizen, ‘t Zandt en Zijldijk het werkgebied van de projectgroep Zonnedorpen Aardgasvrij.

Meer informatie: www.zonnedorpen.nl