Kuijpens liep tijdens zijn studie Industrieel Product Ontwerpen in 2021 stage bij een samenwerking tussen Kenniscentrum NoorderRuimte en House of Design. Hij kwam in contact met de gemeente Leeuwarden, die een manier zocht om meer groen in de stad te krijgen, zonder bomen te hoeven plaatsen. Zo ontstond het idee van de Klimaatboom.
De boom kan volgens Kuijpens een oplossing vormen voor gemeenten die te maken hebben met hittestress, omdat de boom vooral gericht is op een versteende stad waar geen ruimte is voor andere verkoelende maatregelen zoals echte bomen. “En ook voor bedrijventerreinen en zorginstellingen kan de Klimaatboom interessant zijn.
De voordelen van een echte boom, zonder de nadelen
De ‘boom’ heeft een frame van duurzame en gerecyclede materialen met daarboven een bladerdek van klimplanten. “Er zijn geen boomwortels en het frame hoeft maar een klein stukje in de grond verankerd te worden”, vertelt Kuijpens, inmiddels werkzaam als onderzoeker bij Kenniscentrum NoorderRuimte. “Er hoeven dus geen leidingen verlegd te worden.”
Boven in het frame groeien planten, bijvoorbeeld klimop. De klimop kan zichzelf van water voorzien dankzij de trechtervorm van het frame. Regenwater loopt naar het midden en via de stam naar beneden. “Zo heb je de voordelen van een echte boom, maar niet de nadelen.”
Gerecycled materiaal
Voor het prototype op de campus is gebruikt gemaakt van steigerbuizen, gerecycled plastic en andere duurzame materialen die herbruikbaar zijn en zo lokaal mogelijk zijn ingekocht. Bovendien kunnen de producten later ook weer opnieuw verwerkt worden. De boom bestaat uit losse onderdelen, die eenvoudig uit elkaar gehaald kunnen worden. “Zo kunnen we losse onderdelen eenvoudig vervangen mocht dit nodig zijn.”
Doorontwikkeling
Momenteel werken de studenten en onderzoekers aan de doorontwikkeling van de Klimaatboom. Zo worden de effecten op de gevoelstemperatuur gemeten en wordt de boom getest met volgroeide planten. “We willen onderzoeken hoe planten zich staande houden binnen de constructie. We hopen dat een nieuwe lichting studenten aan de hand van de uitkomsten kan werken aan de doorontwikkeling van de Klimaatboom. Vervolgens richten we ons op de productie.”
De Klimaatboom is cadeau gedaan door de BAM Groep voor de succesvolle afronding van de verbouwing van de Van Olstborg. De ‘boom’ werd officieel geopend door Annemarie Hannink, lid van het College van Bestuur.