Innovatie

Eerste Nederlandse transplantatie voorzijde borstwand in UMCG

Marjon Herwijnen (47) is de eerste patiënt in Nederland bij wie een gehele voorste borstwandtransplantatie is uitgevoerd. Haar borstwand werd in het UMCG in zestien uur tijd vervangen door een prothese die in Australië op maat is gemaakt. 


Leestijd: 2 minuten

Foto | UMCG
Foto | UMCG

Vorig jaar ontdekte Herwijnen uit Emmen een vreemde bobbel in haar rechterborst. In haar borstbeen bleek een kwaadaardige bottumor te zitten met een diameter van 10,5 centimeter die zowel naar voren groeide als naar achteren richting haar hart.

Chemokuren en bestralingen zouden geen effect hebben op de tumor, dus opereren was de enige optie. Een risicovolle operatie, want er was een kans dat haar hart zou scheuren.

Prothese op maat uit Australië

Een andere uitdaging was om het juiste materiaal te vinden voor het implantaat. “Normaal gesproken krijgen patiënten met zo’n grote tumor een implantaat van titanium, keramiek of cement”, vertelt thoraxchirurg Michael Hartman, een van de betrokken artsen. “Maar die materialen zijn zwaar, niet buigzaam en temperatuurgevoelig waardoor ze uitzetten en krimpen. Voor de patiënt is dat verre van ideaal.”

Na maandenlang onderzoek kwamen de specialisten uit bij een firma in Australië die een implantaat op maat kon maken van heel licht en flexibel materiaal, een high density polyethyleen prothese. Dit implantaat zou stevig genoeg zijn en toch voldoende meebewegen zodat de ademhaling van de patiënt niet zou worden beperkt.

Zestienuur durende operatie

Op 11 januari 2023 was het zover. Zo’n dertig mensen van verschillende disciplines vormden een team. Tijdens de zestien uur durende operatie maakte de plastisch chirurg eerst de rechter rugspier vrij en leidde deze onder de oksel door naar de voorkant. Daarna maakte de thoraxchirurg de voorzijde van de patiënt open en verwijderde de tumor met de borstwand. Het hart en de longen werden bedekt met permacol, een biologisch materiaal dat bescherming biedt en minder infectiegevoelig is. Daarbovenop werd de prothese geplaatst en vervolgens vastgeschroefd aan het overgebleven deel van de ribben. Tot slot bedekte de plastisch chirurg de prothese met de rugspier en sloot de huid.

De operatie was heel goed geslaagd, maar er kwam een infectie op het implantaat. Om de infectie te onderdrukken, moet Herwijnen de rest van haar leven antibiotica slikken. Een feit dat ze volledig heeft geaccepteerd: “Als ik op deze manier oud kan worden, dan vind ik dat geen probleem.”

Herwijnen is inmiddels alweer lang en breed thuis in Emmen en herstelt goed. “Ik leer steeds beter hoe ik mijn energie over de dag moet verdelen en te kijken wat ik fysiek kan.” Ze hoopt dat ze anderen inspireert om bij twijfel toch altijd even naar de dokter te gaan. “Al is er maar één iemand die dit leest en denkt: ik ga toch maar even langs de huisarts met dat plekje of bultje, dan heb ik mijn doel bereikt.”

Door deze operatie kijkt Hartman heel anders tegen dit soort bottumoren aan: “Dit implantaat is een ontzettend mooi product, het beste dat we onze patiënten kunnen bieden. We verwachten dat we als gespecialiseerd centrum hiermee jaarlijks enkele tientallen patiënten uit het hele land kunnen helpen.”