Innovatie

Eerste zonnepark van Groningen komt hele stad ten goede

Bij Vierverlaten komt het eerste zonnepark van de gemeente Groningen. Volgens de gemeente zal de aanleg van het park de regionale economie en werkgelegenheid ten goed komen. Over vijf jaar kunnen de panelen op het park door Stadjers worden gekocht zodat ook mensen die geen geschikt dak hebben, kunnen bijdragen aan een duurzamere stad.


Leestijd: 1 minuut

Grootste zonnepark van gemeente Groningen geopend
Grootste zonnepark van gemeente Groningen geopend

Met de 8500 panelen kan de gemeente Groningen in één keer 6 procent van haar energieproductie duurzaam opwekken. Op termijn is het voldoende voor de energiebehoefte van 587 huishoudens.

Vierverlaten wordt het twaalfde zonnepark van Nederland. Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid: “De gemeente Groningen wil het realiseren van zonneparken versnellen. Zonne-energie is duurzaam en betaalbaar, zonne-energie is nodig. Dit is ook nodig om de doelstelling van een energieneutraal Groningen in 2035 te kunnen halen.”

De aanleg en exploitatie van zonnepark Vierverlaten zal de regionale economie ten goede komen, zegt de gemeente. Voor de aanleg en het beheer wordt namelijk zo veel mogelijk gebruik gemaakt van regionale partijen. Voorwaarde bij het selecteren van de bedrijven die het park gaan aanleggen en beheren zal in hoge mate de social return zijn: de aanleg van het zonnepark is een mooie kans voor werknemers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt om weer aan de slag te gaan en om werk te vinden in de duurzame energie markt.

Het nieuwe zonnepark komt ten westen van Hoogkerk, ten noorden van Vierverlaten en naast de spoorlijn richting Leeuwarden.

Het college van B en W staat achter de plannen en heeft de raad voorgesteld het benodigde krediet van ruim twee miljoen euro beschikbaar te stellen.