Innovatie

Eetbare koffiebekers en escaperoom op ‘innovatief’ ESNS

Eetbare koffiebekers, slimme vuilniszaken en een escaperoom op de Grote Markt. Tijdens komende editie van festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) is er een belangrijke rol weggelegd voor duurzame innovaties.


Leestijd: 1 minuut

Eurosonic Noorderslag grijpt opnieuw naast rijkssubsidie
Eurosonic Noorderslag grijpt opnieuw naast rijkssubsidie

Vijf start ups komen op het festival hun prototypes testen. Daarbij is er met name aandacht voor innovaties op het gebied van voedsel. Zo onderzoekt een startup hoe je mensen tot een duurzamer eetpatroon kan bewegen, proeven festivalgangers de allereerste Nederlandse sojamelk en schenken barista’s hun koffie in eetbare koekjesbekers.

Slimme vuilnisbakken

Ook de ondernemers van E-Waste Arcades zijn dit jaar weer van de partij. Dit keer om de verbeterde versie van hun interactieve trash holes aan een publiekstest te onderwerpen. De ondernemers willen met hun interactieve vuilnisbakken het opruimen en scheiden van afval stimuleren. Het vernieuwde prototype verzamelt onder meer data over wanneer, waar en hoeveel afval is ingezameld. Zo is sneller duidelijk als een bak vol is en geleegd kan worden.

Escaperoom op de Grote Markt

Tijdens het festival staat er op de Grote Markt een escaperoom. Cybersecuritybedrijf Qbit laat festivalgangers hier ontdekken hoe makkelijk het eigenlijk is om privacygevoelige informatie te hacken. In de escaperoom kunnen bezoekers in de huid van een hacker kruipen. Spelers vergroten zo hun bewustzijn op het gebied van cyberveiligheid.

Nederlandse sojamelkprimeur

In de Grote Zaal van de Oosterpoort wordt tijdens het festival de allereerste Nederlandse sojamelk geschonken. Sojamelk wint de laatste jaren rap aan populariteit als plantaardig alternatief voor zuivel. Maar de sojaproducten in de supermarktschappen komen vaak uit verre landen, en handel vindt plaats in lange ondoorzichtige ketens. Door hun soja in Nederland te verbouwen, weet De Nieuwe Melkboer de keten van hun plantaardige melk drastisch te verkorten. Aan de barista’s en bezoekers in Groningen om de eerste feedback op het product te geven.

Koffie uit koekjesbekers

Koffie wordt tijdens ESNS gedronken uit eetbare koffiebeker van startup Cupbite. Bij de test gaat niet alleen om de smaak van de bekers, maar ook om de werkbaarheid voor de barista’s: zijn de bekers ook geschikt voor spitsuur aan de koffiebar?