Innovatie

Elektrische bakfiets met fikse korting slaat aan in Groningen; Musicus Jan van Dijk blij met "ideaal vervoermiddel"

Je ziet ze steeds vaker in Groningen: elektrische bakfietsen. Waar in het verleden mensen zwaar trappend met een bakfiets door de stad ploeterden, rijden ze tegenwoordig uiterst ontspannen en zacht zoemend door Groningen. Jan van Dijk, musicus en ondernemer,  heeft sinds ruim een maand ook zo’n duurzaam vervoermiddel en is daar heel blij mee.


Leestijd: 2 minuten

Elektrische bakfiets met fikse korting slaat aan in Groningen; Musicus Jan van Dijk blij met "ideaal vervoermiddel"
Elektrische bakfiets met fikse korting slaat aan in Groningen; Musicus Jan van Dijk blij met "ideaal vervoermiddel"

‘Ik heb sinds een maand een elektrische bakfiets en hij bevalt me geweldig! Ik heb geen auto, maar wel moet ik af en toe spulletjes vervoeren. Voortaan hoef ik minder vaak iemand te vragen me te helpen, en kan ik het nu zelf vervoeren. Ook gebruik ik hem soms voor vervoer van spullen tot ver in de provincie, en ook dat gaat uitstekend. Het is dan wel genieten tijdens zo’n lange rit!’, zegt Van Dijk.

Jan van Dijk is basgitarist en actief voor bekende bands als Happy Tunes, Macbetty en Splitsing/Jazzpolitie. Ook is hij zzp-er en werkt als adviseur waterbeheer, waterzuivering. Hij leidt dus een actief leven, en moet vaak z’n instrumenten vervoeren.

‘Of ik er blij mee ben? Ja, bijzonder blij! Ik gebruik hem ook om boodschappen te doen, en ook dat gaat prettig’.

Subsidie

Jan van Dijk had al een tijd in zijn hoofd dat hij een bakfiets zou willen. In de Gezinsbode las hij dat je ook subsidie kunt krijgen bij de aanschaf van zo’n duurzaam vervoermiddel. Toen hij wethouder Joost van Keulen op de foto zag staan met zo’n E-bakfiets van Ga slimmer reizen en werken, dacht hij: “Dat lijkt mij ook wel wat!’.

Hij stapte naar de winkel “Fietsje” in Groningen, waar hij hoorde dat je ook nog een subsidie op de aanschaf kon krijgen en besloot daar om een bakfiets aan te schaffen. Hij koos een bakfiets van het merk AZOR, van een fietsfabriek in Hoogeveen. Overigens kon hij ook een andere bakfiets kiezen: voor de subsidie maakt dat niet uit.

Gaslimmerreizen.nu

Voor informatie over de regeling kon hij terecht bij de website www.gaslimmerreizen.nu. Daar bleek dat je 800 euro subsidie kunt krijgen, als je de e-bakfiets tenminste een jaar gebruikt. Wel moet hij gedurende dat jaar af en toe tijdens een onderzoekje laten weten hoe het bevalt.

De subsidie is relatief fors, want de bakfiets van Jan kostte 3600 euro. Daar krijgt hij over een jaar dus 800 euro van terug.

‘De aanschaf lijkt misschien nog een pittig bedrag. Maar in vergelijking tot een auto is het natuurlijk zeer weinig. Bovendien hoef je geen wegenbelasting te betalen, geen all risk verzekering en je hebt geen rijbewijs nodig. Hartstikke interessant allemaal.’

Reiskosten: nauwelijks

De elektrische bakfiets is extreem zuinig in gebruik. Aan elektriciteit is hij amper iets kwijt: tachtig kilometer rijden vergen slechts enkele dubbeltjes aan stroom.

Kortom: Jan van Dijk is in zijn nopjes met de elektrische bakfiets. Alleen aan het sturen moest hij wel eventjes wennen, maar dat is inmiddels geen enkel probleem mee. Met het voorjaar en de zomer in aantocht ziet de toekomst er met zijn e-bakfiets daardoor prima uit!

Informatie:

Bedrijven kunnen de Ga slimmer e-bakfiets of een ‘e-bike met bak’ uitproberen als transportmiddel. Ook is het voor hen mogelijk om Euro 800,-  retour te krijgen bij aanschaf van een ‘e-bakfiets’ of ‘e-bike met bak’. Mail naar info@gaslimmerreizen.nu voor meer informatie.

www.gaslimmerreizen.nu