Innovatie

Energie besparen? Neem een kijkje achter de schermen bij Ikea en Mediacentrale tijdens Duurzame Bedrijvendag

Ondernemers kunnen dinsdag 11 oktober, tijdens de eerste Duurzame Bedrijvendag, een uniek kijkje achter de schermen nemen bij twee stad-Groningse bedrijven: IKEA aan de Sontweg en Mediacentrale. Belangstellenden kunnen inspiratie op doen en zich laten informeren over de mogelijkheden van energiebesparing en verduurzameling. Ook is er een rondleiding. “Het is voor ondernemers een uitgelezen kans om te zien en te ervaren wat er zoal mogelijk is”, stelt Nathaly Bouwers van Groningen Werkt Slim.  Een aanrader, zegt ze: “Want verduurzamen van bedrijfspanden en bedrijfsprocessen is nu urgenter en lucratiever dan ooit.”


Leestijd: 2 minuten

Energie besparen? Neem een kijkje achter de schermen bij Ikea en Mediacentrale tijdens Duurzame Bedrijvendag
Energie besparen? Neem een kijkje achter de schermen bij Ikea en Mediacentrale tijdens Duurzame Bedrijvendag

Frans Brouwer van IKEA en Tim Graafsma van de Mediacentrale vertellen op de Duurzame Bedrijvendag over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben getroffen en wat daarvoor nodig is geweest. “Want er moeten keuzes gemaakt worden: eerst isoleren of is een warmtepomp alleen ook voldoende? En hoe werkt het met zonnepanelen op een bedrijfsdak? Welke subsidiemogelijkheden zijn er?”, gooit Bouwers alvast een paar vragen op. “Tijdens de Duurzame Bedrijvendag krijgen ondernemers antwoord op hun vragen en kunnen ze in de praktijk ervaren hoe de verduurzamingsmaatregelen eruitzien.”

IKEA

In 2030 wil IKEA volledig circulair en CO2-neutraal zijn. Ook in Groningen, of beter gezegd: júist in Groningen, wordt alles op alles gezet om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk naar nul te brengen, en – inherent daaraan – volledig gasloos te worden. “2030 is ons internationale doel, maar in Groningen zijn we al veel verder”, zo vertelt duurzaamheidsmanager én spreker op de Duurzame Bedrijvendag Frans Brouwer. Volgens hem staat de gasmeter van Ikea Groningen in 2023 of 2024 al op nul. Van Warmte Koude Opslag (WKO) tot een enorm zonnepanelendak en slimme roltrappen: alles wordt ingezet om deze ambitie te realiseren.

MAKING-CITY en de Mediacentrale

Het oude pand van de Mediacentrale zal nooit geheel energieneutraal worden, maar heeft met haar warmtepompsysteem, smart control systems en verbeterde ventilatie al wel 58 procent (1,4 miljoen kWH) minder energieverbruik gerealiseerd. Als onderdeel van het Europese MAKING-CITY-project, dient de Mediacentrale als voorbeeld voor het testen van innovatieve verduurzamingsmaatregelen zodat andere bedrijven daarvan kunnen leren. Als aandeelhouder van de Mediacentrale en aanjager in het verduurzamen van het pand, kent Tim Graafsma alle technische en financiële ins en outs. Deze deelt hij graag met andere ondernemers tijdens de Duurzame Bedrijvendag.

Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition

Waar Groningen Werkt Slim zich als bedrijvenplatform inzet om Groningse ondernemers te helpen verduurzamen, vormt New Energy Coalition een netwerk van partijen en projecten om de Noordelijke energietransitie in Nederland te versnellen. MAKING-CITY is een van die projecten met de Mediacentrale als concreet voorbeeld voor de Groningse ondernemers. Deze Duurzame Bedrijvendag is een primeur in de samenwerking tussen Groningen Werkt Slim en New Energy Coalition.

Aanmelden

De dag is gericht op alle ondernemers binnen de gemeente en de provincie Groningen en dan vooral op midden- en grootverbruikers van energie met een eigen bedrijfspand. Aanmelden kan via de website van www.groningenwerktslim.com.