Innovatie

Eredoctoraat in Groningen voor Gerrit Hiemstra

De bekende weerman Gerrit Hiemstra krijgt vrijdag 24 mei een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij krijgt dit vanwege zijn uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en (de gevolgen van) klimaatverandering. Ook drie anderen ontvangen een eredocoraat, die dit jaar worden verleend in het kader van het 410 jarig bestaan van de RUG.


Leestijd: 2 minuten

Gerrit Hiemstra
Gerrit Hiemstra

De andere drie ontvangers  zijn de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Ghebreyesus; econoom Mariana Mazzucato en kunstmatige intelligentie-onderzoeker Kate Crawford. 

De uitreiking van de eredoctoraten is onderdeel van het 410-jarige bestaan van de RUG, dat van 21 tot en met 25 mei wordt gevierd met een lustrumfeest vol activiteiten. De eredoctoraten zijn geselecteerd op basis van vier belangrijke RUG-thema’s: energie, digitalisering, duurzaamheid en publieke gezondheid.

Kate Crawford

Dr. Kate Crawford ontvangt een eredoctoraat vanwege haar uitzonderlijke werk als onderzoeker op het gebied van sociale verandering en mediatechnologie, specifiek op het gebied van kunstmatige intelligentie en de impact daarvan. Crawford is verbonden aan de University of Southern California. Haar onderzoek verschijnt in toonaangevende vakbladen. Ook schreef ze onder meer voor The New York Times. 

Tedros Ghebreyesus

Dr. Tedros Ghebreyesus ontvangt een eredoctoraat vanwege zijn uitzonderlijke inzet en toewijding als directeur-generaal van de WHO bij de bestrijding van pandemieën zoals het coronavirus. Hij vervult deze functie sinds 2017. Tijdens de coronacrisis werd Ghebreyesus wereldwijd bekend en moest hij laveren tussen verschillende internationale belangen. Ook zet hij zich in voor de bestrijding van andere ziekten, waaronder Ebola. 

Gerrit Hiemstra

Ir. Gerrit Hiemstra ontvangt een eredoctoraat vanwege zijn uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en (de gevolgen van) klimaatverandering. Hiemstra is in Nederland bekend als weerpresentator bij het NOS Journaal. Op dit moment is hij mede-eigenaar van Weather Impact, gericht op innovatieve oplossingen op het gebied van weer en klimaat. Daarnaast is hij mede-oprichter van Oarshûs, dat de duurzame bouw van woningen faciliteert. 

Mariana Mazzucato

Prof. dr. Mariana Mazzucato ontvangt een eredoctoraat vanwege haar uitzonderlijke prestaties als econoom op het gebied van technologische verandering, de rol van de publieke sector bij innovatie en het begrip waarde in de economie. Mazzucato is hoogleraar aan het University College London, waar ze het UCL Institute for Innovation and Public Purpose oprichtte. Ze adviseert beleidsmakers over de hele wereld over innovatie en duurzame economische groei.