Innovatie

Europees commissaris en ministers naar Groningen; Miljoenen beschikbaar uit nieuw subsidieprogramma

Groningen ontvangt maandag hoog bezoek in verband met de start van een nieuw Europees subsidieprogramma. De bezoekers zijn Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en hervormingen), minister Micky Adriaansens (economische zaken en klimaat) en minister Karien van Gennip (sociale zaken en werkgelegenheid). Zij komen naar de Energy Barn Entrance aan de Zernikelaan ter gelegenheid van het openstellen van de nieuwe subsidieregeling ITF. Deze afkorting staat voor het Just Transition Fund (JTF): een Fonds voor een 'rechtvaardige transitie', die moet bijdragen aan de overgang naar een Klimaatneutraal Europa. De provincie Groningen kan forse bijdragen uit dit nieuwe fonds tegemoet zien.


Leestijd: 1 minuut

Europees commissaris en ministers naar Groningen; Miljoenen beschikbaar uit nieuw subsidieprogramma
Europees commissaris en ministers naar Groningen; Miljoenen beschikbaar uit nieuw subsidieprogramma

Dat de aftrap voor het JTF in Groningen plaatsvindt is, aldus de provincie Groningen,  ‘logisch’. In Groningen ligt door het stopzetten van de gaswinning – en het sterke industriële chemiecluster met hieraan verbonden werkgelegenheid – namelijk de grootste opgave om de regionale economie onafhankelijk te maken van fossiele grondstoffen.

Het Europese programma JTF helpt regio's om de transitie te maken naar een klimaatneutrale economie, met een daarbij passende flexibele arbeidsmarkt. Aan Nederland is 623 miljoen euro toegekend. Hiervan is 330 miljoen euro beschikbaar voor de regio Groningen-Emmen.

De Europese Commissie investeert fors in Groningen en Noord-Nederland via de Europese structuurfondsen, waaronder het JTF.  Maandag 20 februari wordt er aandacht gegeven aan de opgave en plannen die er vanuit het JTF worden ontwikkeld, in het bijzonder op het gebied van innovatie, vergroening van de industrie, ontwikkelingen met groene waterstof en arbeidsmarkttransitie.