Innovatie

Gasterra verkocht in 2015 minder gas ; "Onontkoombaar om energievoorziening duurzamer te maken"

GasTerra heeft in 2015 minder gas verkocht. Ook zag de gashandelsonderneming de inkomsten dalen. De daling is het gevolg van het feit dat er in Groningen minder gas gewonnen mag worden. Ook de gasprijzen zijn lager en uit de kleinere gasvelden werd minder gas gewonnen, zo blijkt uit de cijfers over 2015.


Leestijd: 2 minuten

Vastgoedmarkt in Groningen trekt fors aan: meer vraag naar kantoren
Vastgoedmarkt in Groningen trekt fors aan: meer vraag naar kantoren

In 2015 werd in totaal 70,3 kubieke meter gas verkocht. In 2014 was dat nog 81,3 kubieke meter. De omzet in 2015 kwam uit op 14,7 miljard; in 2014 was dat nog 19,5 miljard.

In Nederland wordt de discussie over de rol van aardgas in de energievoorziening gedomineerd door de aardbevingen die ontstaan als gevolg van de gaswinning in Groningen. Deze discussie laat ook GasTerra niet onberoerd. ‘Het is in de Nederlandse gassector geen ‘business as usual’ en dat zal het naar mijn overtuiging ook nooit meer worden’, aldus GasTerra-CEO Gertjan Lankhorst in reactie op de jaarcijfers.

‘Wat de aardbevingen in Groningen hebben veroorzaakt is ingrijpend. De mensen die in het gebied rondom het Groningenveld wonen, lijden onder schade, gevoelens van onzekerheid en angst. Tegelijkertijd moeten de miljoenen huishoudens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België, die afhankelijk zijn van Gronings aardgas voor de verwarming van hun woning, kunnen blijven rekenen op het gas waarmee zij hun woningen verwarmen. De hoge economische en maatschappelijke waarde van deze bodemschat mag evenmin worden veronachtzaamd. Nederland beschikt vijftig jaar na ontdekking van het Groningenveld nog altijd in totaal over ca. 700 miljard kubieke meter conventioneel aardgas. Bij de verantwoorde winning daarvan zal de samenleving ook in de toekomst zowel economisch als ecologisch baat hebben. Het is daarom van groot belang dat de gevoelens van onveiligheid in Groningen kunnen worden weggenomen en het draagvlak voor de gasproductie in Groningen wordt hersteld.’

Volgens GasTerra is het noodzakelijk en onontkoombaar dat de energievoorziening duurzamer wordt. Door het vooralsnog beperkte aandeel van hernieuwbare bronnen zoals wind en zon zullen fossiele brandstoffen echter ook in de nabije en verdere toekomst een hoofdrol spelen. Daarbij moet de nadruk liggen op het terugdringen van CO2-emissies, iets wat alleen maar kan door gas op maat in te blijven zetten. GasTerra helpt daarbij onder meer door groen gas te verhandelen, door specifieke producten te ontwikkelen en door in het kader van zijn MVO-beleid mee te werken aan energietransitieprojecten.

De dalende volumes en omzetten missen hun uitwerking op de organisatie van GasTerra niet. GasTerra is in het jaar 2015 een reorganisatie- en kostenbesparingsproces gestart. Doel is om tot en met 2018 de kosten met ongeveer 30 procent te verminderen. Een en ander vindt plaats zonder gedwongen ontslagen.