Innovatie

Gasunie legt 4 kilometer lange tunnel aan voor nieuwe transportleiding onder de Eems

Gasinfrastructuurbedrijf Gasunie is erin geslaagd om op een veilige manier een ruim vier kilometer lange betonnen tunnel onder de Eems aan te leggen. Deze week heeft de tunnelboormachine zijn eindpunt in Borgsweer bereikt. Bijna een jaar geleden was de machine zijn werkzaamheden gestart in Rysum, Duitsland. Gasunie heeft voor de optie tunnelbouw gekozen omdat hierdoor de kwetsbare natuur van de Eems en de Dollard geheel werd ontzien.


Leestijd: 1 minuut

Wereldrecord

Speciaal voor Gasunie werd een tunnelboormachine ontwikkeld met een lengte van 82 meter en een diameter van bijna vier meter. De boorkop wentelde zich de afgelopen maanden langzaam en zorgvuldig door de ondergrond van de Eems.

Achter de boorkop werd direct een tunnel gebouwd met een inwendige doorsnede van 3 meter, die telkens bestond uit zes betonnen elementen van ruim een meter breed. Dit technische hoogstandje werd uitgevoerd door BAM,-bedrijven BAM Civiel en Wayss & Freytag Ingenieurbau.

De bouw is bijzonder vanwege het feit dat nooit eerder een tunnel van deze lengte is geboord met deze diameter. In de tunnel wordt de komende maanden door Gasunie een hogedruk gastransportleiding gelegd. Vervolgens wordt de tunnel gevuld met een mengsel van cement en betoniet. Eind 2010 zal de gastransportleiding, die onderdeel uitmaakt van het landelijke gastransportnetwerk tussen Emden en Scheemda, in gebruik worden genomen.

Noord-Zuid Route

De leidingkruising met de Eems maakt onderdeel uit van de Noord-Zuid Route van Gasunie. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig omdat in toenemende mate aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden.

De eigen winning van aardgas in Nederland en Europa neemt namelijk af, terwijl de vraag naar aardgas als schoonste fossiele brandstof op langere termijn nog steeds stijgt. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de ‘gasrotonde’ in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote infraproject zorgt de komende jaren ook voor een flink stuk extra werkgelegenheid.

(Bron:  Persbericht Gasunie)