Innovatie

Gasunie: nieuwe groene wijze van financieren voor groene projecten

De Nederlandse Gasunie heeft ingrijpende plannen voor de aanleg van een waterstofnetwerk in Nederland. De komende jaren wil Gasunie in dit netwerk, en andere transitieprojecten, 5,5 miljard euro investeren. Om aan dit geld te komen heeft het bedrijf een voor haar nieuwe manier van financieren gebruikt: groene obligaties.


Leestijd: 1 minuut

Groene obligatie

Afgelopen week gaf Gasunie haar eerste groene obligatie uit: een lening van 300 miljoen euro met een looptijd van 9,5 jaar. Er was grote belangstelling voor deze lening: de inschrijving werd meer dan vijf keer overtekend.

Gasunie is de eerste gashoofdtransportnetbeheerder in de eurozone die een “green bond” uitgeeft. Op dit moment verwacht Gasunie tot en met 2030 ruim 5,5 miljard euro te investeren aan nieuwe infrastructuur voor transport en opslag van ‘duurzame’ gassen, zoals waterstof, afgevangen CO2, warmte en groen gas. Subsidies en het eigen vermogen van Gasunie zullen een deel van de financieringsbehoefte dekken. Voor het resterende deel wil Gasunie de komende jaren regelmatig green bonds gaan uitgeven.  

Janneke Hermes, CFO en waarnemend CEO van Gasunie: “Bij het doen van groene investeringen hoort volgens ons ook een groene wijze van financieren. De afgelopen jaren hebben we meerdere financieringsinstrumenten vergroend, door er duurzaamheidsdoelen te koppelen. Nu veel van de energietransitieprojecten die we alleen of met partners doen materialiseren, is het tijd voor de volgende stap. Ik ben erg blij met de investeerders die zoveel belangstelling hebben getoond en die deze transactie tot een succes hebben gemaakt. Ik zie dit resultaat als een teken van vertrouwen in onze financieringsstrategie.” 

De opbrengsten van een groene obligatie mogen alleen worden uitgegeven aan ‘groene’ bestedingsdoelen, die het bedrijf in een speciaal register moet bijgehouden. De Gasunie green bond past in het Green Financing Framework, dat Gasunie deze maand heeft gepubliceerd.  

Gasunie’s eerste groene obligatie heeft een couponrente 3,875%. Investeerders in deze groene obligatie komen voor een groot deel uit Nederland, Duitsland, en Frankrijk.