Innovatie

Gebroeders Heeres uit Groningen winnen duurzaamheidsprijs: ‘de Groene Groninger’

Twee broers uit Groningen hebben donderdag allebei een duurzaamheidsprijs gewonnen als waardering voor hun inzet voor de ontwikkeling van groene (duurzame) chemie in noord-Groningen. ‘De Groene Groninger’ is de naam van deze onderscheiding, die werd toegekend aan prof. dr. ir. Erik Heeres (RUG) en dr. André Heeres (Hanzehogeschool). De prijs, een initiatief van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE), werd uitgereikt door juryvoorzitter gedeputeerde Nienke Homan.


Leestijd: 1 minuut

Gebroeders Heeres uit Groningen winnen duurzaamheidsprijs: ‘de Groene Groninger’
Gebroeders Heeres uit Groningen winnen duurzaamheidsprijs: ‘de Groene Groninger’

Gedeputeerde Nienke Homan over de prijs: “Heeres en Heeres krijgen de Groene Groninger omdat zij met hun onderzoek inzicht hebben gegeven in de route naar groene chemie in de Eemsdelta en daarbij een sterke verbinding hebben gelegd tussen Universiteit, Hogeschool en industrie.”

Suikerbieten als grondstof

In de Industrie Agenda Eemsdelta is het gebruik van biogrondstoffen (b.v. suikerbieten) als één van de oplossingen voor een volledig CO2 neutrale en circulaire industrie aangewezen. Met een aantal onderzoeken is deze gedachte verregaand geconcretiseerd. Zo wordt in de onlangs gepresenteerde Suiker Agenda Noord-Nederland aangetoond dat suikers goede bouwstenen zijn voor de chemische industrie en daarmee een alternatief voor fossiele grondstoffen.

De onderzoeken van de gebroeders Heeres leveren niet alleen kansen op voor de bedrijven maar zijn ook een grote bron van inspiratie voor studenten op de Hanzehogeschool en de RUG. De voorbeelden in de onderzoeken worden regelmatig gebuikt in colleges en opdrachten. “En dit is belangrijk om het talent van de toekomst in aanraking te brengen met de prachtige banen in de Groninger industrie. Je hoeft dus niet naar de Randstad om een mooie carrière op te bouwen”, aldus Homan.

De Groene Groninger wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere rol heeft gespeeld bij de omschakeling naar duurzame energie en grondstoffen. De Groene Groninger is een initiatief van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta. De Groene Groninger werd op 3 december 2019 geïntroduceerd tijdens het afscheid van Cor Zijderveld als voorzitter van SBE.