Menzis luidde vorig jaar de noodklok over het onderzoek. De ruim vijftienhonderd deelnemers zouden onnodig risico lopen te overlijden, omdat hen de standaardbehandeling zou worden onthouden. De Medisch Ethische Toetsingscommissie (METc) van het UMCG, die al groen licht had gegeven, boog zich nogmaals over het onderzoek maar vond opnieuw geen ethische bezwaren. De CCMO heeft zowel de gevolgde procedure als de inhoud van het longkankeronderzoek nader bekeken.
De CCMO vindt de kritiek van Menzis ongegrond. Alle deelnemers aan het onderzoek krijgen een individuele behandeling die volgens de behandelend arts het beste bij hun persoonlijke situatie past. Op die manier kunnen de wetenschappers meerdere behandelingen in de praktijk onderzoeken en nagaan welke methode de beste resultaten geeft met de minste bijwerkingen. Er bestaat volgens de CCMO op dit moment geen behandeling tegen longkanker die voor alle patiënten duidelijk de beste is.
Het UMCG is niet verrast over de uitkomst. ‘Wij hebben altijd vertrouwd op het onafhankelijke oordeel van de METc’, aldus bestuursvoorzitter Bert Bruggeman. ‘De conclusie van de CCMO bevestigt dat de studie medisch en ethisch verantwoord is.’ Bruggeman voegde daaraan toe dat de kritiek van Menzis niet alleen onterecht was, maar ook onnodig verontrustend voor de deelnemers aan het onderzoek.