Innovatie

Geld voor opknapbeurt ijsbaan Noordlaren

De ijsbaan in Noordlaren krijgt van de gemeente Groningen 158.000 euro voor een opknapbeurt. Het geld wordt gebruikt voor het aanbrengen van nieuw asfalt en daarnaast komt er een witte laag verf op het asfalt. Hierdoor weerkaatst het zonlicht en blijft het ijs langer liggen als de zon schijnt.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Jurjen Bossewinkel van de ijsvereniging is reparatie van de ijsbaan hard nodig. Door de investering hoopt de ijsvereniging volgend jaar mee te kunnen doen aan de strijd om als eerste ijsvereniging van Nederland een marathon op natuurijs te organiseren.

Eerste van Nederland worden die de ijsmarathon organiseert? Dat is volgens bestuurslid Jurjen ‘een echt circus’. “Vijftig man zijn dan dag en nacht in touw en de week erop is iedereen total-loss. “Daarom zijn de verbeteringen aan de baan noodzakelijk, dan wordt het werk minder arbeidsintensief. Dat is hard nodig, want helaas zijn er steeds minder vrijwilligers bij de ijsvereniging.”

De ijsbaan is in 1997 als skeelerbaan aangelegd. Daarom loopt-ie schuin af naar het midden toe. Dat is onhandig voor de waterverdeling. Hoe meer naar het midden, hoe meer water er ligt. En hoe moeilijker dat bevriest. “Daarom moeten we nu steeds ’s nachts sproeien als we willen dat er de dag erna geschaatst kan worden.” Vlak asfalt moet dat voorkomen.  

“Als we de eerste van Nederland willen worden, zullen we de eerste keer moeten blijven sproeien. Dat werkt toch het snelste, zelfs op een vlakke baan. Het verbeteren van de baan is vooral handig voor de daaropvolgende dagen”, legt het bestuurslid uit.

“Dan kunnen we een laag water op de baan gieten die in de nacht vriest. Zonder dat het bestuur de hele nacht moet sproeien. Op die manier kunnen onze leden zo lang mogelijk genieten van natuurijs, want uiteindelijk zijn onze leden het belangrijkst.”

Foto: Jurjen Bossewinkel, bestuurslid IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren en wethouder Sport en Bewegen Inge Jongman.