Greenpeace gaat bij de Raad van State de vergunning aanvechten die door de provincie Groningen is verleend voor de bouw van een nieuwe energiecentrale van NUON in de Eemshaven. Dat heeft een woordvoerder van Greenpeace donderdagmiddag laten weten. Volgens Greenpeace gaat de nieuwe centrale van NUON in de Eemshaven net zoveel CO2 uitstoten als twee miljoen auto’s. Dat is volstrekt onverantwoord. Klimaatdoelen worden met deze en andere nieuwe kolencentrales totaal onhaalbaar," zegt Rolf Schipper van Greenpeace.
Energiebedrijf Nuon wil eind augustus de bouw van haar centrale in de Eemshaven hervatten. Dat is mogelijk omdat de provincie Groningen de benodigde vergunningen daartoe heeft verleend. Dat maakte een woordvoerder van Nuon donderdag bekend.
In mei vorig jaar moest de bouw van de Nuoncentrale worden stilgelegd nadat de Raad van State had geoordeeld dat een aantal bezwaren van milieugroeperingen terecht was en dat de provincie Groningen nieuwe vergunningen moest afgeven. Inmiddels heeft Nuon van de provincie Groningen alle vergunningen verkregen die nodig zijn om weer met de bouw te beginnen, aldus de woordvoerder.
Volgens een woordvoerder wil Nuon eind augustus de bouw hervatten, tenzij er binnen zes weken een verzoek tot schorsing van een van de vergunningen wordt ingediend. De Raad van State zal daar over moeten oordelen.
De nieuwe Nuon-centrale, ‘Nuon Magnum’, in de Eemshaven krijgt een capaciteit van circa 1200 MW, genoeg om meer dan twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nuon Magnum kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van één type brandstof verkleind wordt. Het wordt daarom een ”multi-fuelcentrale” genoemd.
De provincie Groningen heeft de nieuw verleende vergunningen ter inzage gelegd. Het betreft hier een door de provincie Groningen verleende milieuvergunning (Wm) en een door Rijkswaterstaat verleende vergunning op basis van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren en de Wet op de waterhuishouding Wvo/Wwh).
Volgens Greenpeace is de kans nu groot dat de Raad van Stat besluit advies in te winnen bij het Europese Hof. ‘Dan zal de milieuvergunning pas over twee jaar worden beoordeeld. Bij vernietiging van die vergunning mag de centrale niet in gebruik genomen worden. NUON neemt dan ook een groot risico door nu al met de bouw te beginnen’’, aldus de woordvoerder.