Innovatie

Groen gas in Groningen: Attero haalt gas door vergisting uit organische huisvuil

Op haar locatie in de stad Groningen heeft Attero een nieuwe groen gas installatie in bedrijf genomen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze locatie tot Groen Gas Hub. Zo’n Hub kent een centrale structuur voor opwaardering en invoeding van groen gas die ook gebruikt kan worden door biogasproducenten uit de directe omgeving. Met de inbedrijfname van deze nieuwe installatie is de centrale structuur alvast goeddeels gerealiseerd.Op haar locatie in de stad Groningen heeft Attero een nieuwe groen gas installatie in bedrijf genomen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van deze locatie tot Groen Gas Hub. Zo’n Hub kent een centrale structuur voor opwaardering en invoeding van groen gas die ook gebruikt kan worden door biogasproducenten uit de directe omgeving. Met de inbedrijfname van deze nieuwe installatie is de centrale structuur alvast goeddeels gerealiseerd.


Leestijd: 1 minuut

Het groene gas wordt geproduceerd door het organische deel uit het huisvuil te scheiden en te vergisten. Hierbij ontstaat biogas dat vervolgens opgewaardeerd wordt naar aardgaskwaliteit waarna het in het Groningse aardgasnet van Enexis ingevoed kan worden. Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland. Op jaarbasis produceert het bedrijf reeds 12 miljoen kubieke meter. Met deze uitbreiding neemt de jaarlijkse productie toe met 5,5 miljoen kubieke meter.

Groen gas is een belangrijk onderdeel van het energietransitiebeleid. Noord Nederland is, dankzij de vele agrarische en agro-industriele activiteit, bij uitstek geschikt om daar een belangrijke bijdrage aan te leveren. In de Taskforce groen gas, onder voorzitterschap van Drents gedeputeerde Tanja Klip-Martin werken noordelijke bestuurders samen om deze groen gas potentie zo snel mogelijk om te zetten in kubieke meters.

Naast de Groen Gas Hub van Attero worden, onder de Taskforce paraplu, ook Hubs ontwikkeld door: Attero in Wijster, de Suiker Unie in Groningen, Omrin in Oudehaske en door Essent in Noordoost Friesland. Daarnaast wordt onderzocht of het Hub concept op nog meer locaties kan worden ontwikkeld. Ook buiten de Energy Valley regio is het Groen Gas Hub concept opgepikt en wordt het verder uitgewerkt. Gezamenlijk zijn de Noord Nederlandse Groen Gas Hubs alleen al in staat om door te groeien naar een groen gas productiecapaiteit van meer dan 200 miljoen kubieke meter per jaar.