Innovatie

‘Groen’ Hoofdstation - opmerkelijke plannen voor Groningen in de prijzen

In de week dat het er op lijkt dat hitterecords in Nederland gebroken zullen gaan worden, is bekend geworden dat de gemeente Groningen  in de prijzen is gevallen met plannen om hittestress te voorkomen. Groningen won de “Global Architecture and Design Award 2022” in de categorie “urban design concept”.


Leestijd: 1 minuut

Het plan van Architectenbureau Barcode dat het níet heeft gehaald).
Het plan van Architectenbureau Barcode dat het níet heeft gehaald).

De prijs is ingesteld door het architectuurplaform “Rethinking The Future” . De plannen zijn gemaakt door het Rotterdamse bureau voor landschapsarchitectuur Felixx, in opdracht van de gemeente Groningen.

Felixx ontwikkelde plannen en denkrichtingen om straten en pleinen in Groningen opnieuw in te richten, zodat hittestress kan worden verminderd en overstromngen kunnen worden voorkomen.

Meest in het oog springend onderdeel van het plan is het voorstel om de doorgaande weg bij het Hoofdstation weg te halen, en het plein opnieuw in te richten, met veel groen, bomen en zitbanken aan het water.

Overigens gaat het nog slechts om een plan, een inspiratiebron voor het concreter uitwerken van volgende plannen. Er zal dus nog veel water door het Verbindingskanaal zijn gestroomd voordat het Stationsplein vergroend is in de sfeer van bijgaande illustraties.

Illustraties en meer informatie: Felixx