Wie denkt dat slavernij niet meer voorkomt in ons land, heeft het mis. Ook vandaag worden mensen gekocht en verkocht. De moderne slaven zijn vrouwen, mannen en kinderen die naar Nederland zijn gebracht of gelokt om onder dwang in mensonterende omstandigheden te werken. De dreiging van geweld door hun handelaren maakt dat zij zich niet aan deze uitbuiting kunnen of durven onttrekken.
Mensenhandel is geen ver-van-ons-bed-show. In 2009 zijn in de provincie Groningen 138 meldingen van mensenhandel gedaan, maar het werkelijke aantal is zonder twijfel vele malen groter. De enige kans op een succesvolle bestrijding van mensenhandel is een gezamenlijke regionale aanpak van gemeenten, politie, openbaar ministerie en zo veel mogelijk betrokken instellingen. Daarom is onder regie van de gemeente Groningen en welzijnsorganisatie MJD de afgelopen jaren hard gewerkt aan het convenant ‘Ketensamenwerking bestrijding mensenhandel’. De officiële ondertekening – onder andere door burgemeester Peter Rehwinkel, plv. korpschef Erik van Zuidam en hoofdofficier van justitie Leo den Hollander – is op 18 oktober in het Stadhuis in Groningen.
De Europese Dag tegen Mensenhandel en de convenantondertekening vormen aanleiding om meteen brede aandacht te vragen voor deze moderne slavernij. Voor bestuurders, beleidsmakers en andere functionarissen die te maken hebben met mensenhandel(slachtoffers), vindt op 18 oktober ’s middags de conferentie Help mensenhandel de wereld uit, om te beginnen uit Groningen! plaats.
Het Groningse publiek gaat nader kennismaken met de mensenhandelproblematiek via de openluchtexpositie Mensenhandel in Nederland – De realiteit van vandaag op het Waagplein. Twintig enorme foto’s brengen de persoonlijke geschiedenis van mensenhandelslachtoffers aangrijpend in beeld. Aan het begin van de conferentie op 18 oktober wordt de expositie officieel geopend. De foto’s zijn tot 22 november 2010 te zien.
De organisatie van conferentie en expositie is in handen van welzijnsorganisatie MJD, in samenwerking met COS Groningen.