Innovatie

Groningen gastheer internationale bijeenkomst digitale studentgegevens

In het Forum in Groningen ontvangt Groningen Declaration Network (GDN) van 12 tot en met 14 oktober vertegenwoordigers van organisaties over de hele wereld om te praten over de realisatie van de wereldwijde digitale overdraagbaarheid van leerlinggegevens. Nederland is een van de koplopers van het digitaal toegankelijk maken van onderwijsresultaten.


Leestijd: 2 minuten

Groningen gastheer internationale bijeenkomst digitale studentgegevens
Groningen gastheer internationale bijeenkomst digitale studentgegevens

Veilige digitale toegankelijkheid, de uitwisseling van studieresultaten (zoals diploma’s en certificaten) moet het mogelijk maken om overal ter wereld een studie te volgen of een carrière op te bouwen op basis van het opleidingsniveau van het land van herkomst. Ook draagt het bij aan het bestrijden van diplomafraude.

Wereldwijd netwerk

In 2012 startte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met een Diplomaregister, het huidige Mijn Diploma’s. Dit register vormde de start van een wereldwijd netwerk van partners voor het uitwisselen van studiegegevens. Inmiddels zijn er bijna 120 organisaties aangesloten uit 30 landen van over de hele wereld. Veel landen zijn in samenwerking met DUO en GDN bezig met het inrichten van dergelijke systemen of hebben die al ingevoerd. Naast Europese landen zoals België en Duitsland, zijn dat onder andere China, Amerika, Canada, Australië, Japan en enkele Latijns Amerikaanse landen. Vertegenwoordigers van de aangesloten organisatie komen jaarlijks samen om kennis te delen, van elkaar te leren en de ontwikkelingen te bespreken.

Belangrijke thema’s

De thema's van de 10e bijeenkomst dit jaar zijn "Learner Centricity – Interoperability – Lifelong Learning". Leerlinggerichtheid is hierbij uitgangspunt, waarbij het zonder beperkingen samenwerken vereist is om een naadloze toegang van (oud)leerlingen tot hun gegevens te garanderen.

Ook zal er tijdens de conferentie worden gesproken over de noodzaak om vluchtelingen te helpen hun academische carrière voort te zetten of een carrière op te bouwen, nadat zij gedwongen hun land hebben moeten verlaten, ook als zij niet meer kunnen beschikken over bewijsstukken van de behaalde diploma’s. Een actueel onderwerp gezien de crises in bijvoorbeeld Oekraïne en Syrië.

Achtergrond GDN

Het Groningen Declaration Network is een internationaal, non-profit en vrijwillig netwerk van gelijkgestemde organisaties en individuen die digitale overdraagbaarheid van studentengegevens willen realiseren. Het eerste seminar vond plaats in 2012. Tegenwoordig bestaat het uit deelnemers en ondertekenaars uit 30 landen over de hele wereld.

Het Netwerk bouwt voort op de Verklaring van Groningen. Burgers over de hele wereld moeten hun authentieke onderwijsgegevens kunnen raadplegen en delen met wie ze willen, wanneer ze maar willen, waar ze ook zijn. Om daar te komen, wil de verklaring een mondiaal convergentiegebied tot stand brengen op het gebied van digitale bewaarplaatsen voor studentengegevens, met respect voor hun autonomie en diversiteit. Het wil kijken naar privacyrechten, eigendom van data, identificatie, toegang en doorsturen/delen van data, naast compatibiliteit en vergelijkbaarheid van data.