Innovatie

Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de meest gezonde stad van Nederland. Dat zegt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis op basis van een onderzoek van het RIVM, dat in 2016 keek naar de kenmerken van een gezonde stad. Groningen heeft veel buitenruimte en het gezondste leefklimaat. Groningen bleef in de lijst van 20 steden Nijmegen en Maastricht voor.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona
Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona

Arcadis zocht vooral uit hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan gezondheid. Rotterdam en Zaanstad sluiten de lijst af met een gedeelde 19e plek. Opvallend is de afwezigheid van de grote steden in de top-10 van de lijst. Utrecht scoort met een twaalfde plaats nog het best. De grote steden scoren vooral laag in de domeinen ‘Gezond Milieu’, ‘Gezonde Buitenruimte’ en ‘Gezonde Gemeenschap’.

“Wereldwijd gezien scoren onze steden goed als het gaat om gezondheid”, zegt John Boon van Arcadis. “De levensverwachting van onze mensen is relatief hoog en het aantal jaren dat wij in goede gezondheid leven ook. Onze Gezonde Stad Index stond al op stapel voor de coronapandemie. Juist deze pandemie benadrukt het belang van de gezonde stad!”

“De onderzochte gemeenten zijn groot en gevarieerd. Door de verwachte groei is het een flinke opgave om deze fysiek zo in te richten dat ze een bijdrage leveren aan de gezondheid van de bewoners. Voor steden die krimpen is het de uitdaging om voorzieningen die bijdragen aan de gezondheid te behouden. Een extra uitdaging ligt er voor de wijken waar veel mensen met een lager inkomen en lagere opleiding wonen. De opgave is hier om de fysieke omgeving samen met de bewoners gezonder te maken. De belangrijkste conclusie is dat goed beleid ertoe doet!”

Lees het hele onderzoek: Gezonde Stad Index 2020.

Hieronder de hele ranglijst:

 1. Groningen
 2. Nijmegen
 3. Maastricht
 4. Almere
 5. Amersfoort
 6. Apeldoorn
 7. Emmen
 8. Terneuzen
 9. Breda
 10. Haarlem
 11. Leeuwarden
 12. Utrecht
 13. Eindhoven
 14. Arnhem
 15. Den Haag
 16. Enschede
 17. Amsterdam
 18. Tilburg
 19. Rotterdam
 20. Zaanstad