Innovatie

Groningen krijgt eerste datacenter van Europa met brandstofcellen op groene waterstof

Groningen is de eerste stad in Europa met een datacentrum met een duurzaam opgewekte noodstroomstroomvoorziening. Het gaat om een initiatief van het bedrijf NorthC, dat in haar vestiging in Groningen brandstofcellen op basis van groene waterstof (H2) plaatst. Daarmee kan een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd in de uitstoot van CO2. NorthC onderzoekt of deze waterstoftechnologie ook toegepast kan worden in de andere datacenters.


Leestijd: 2 minuten

NorthC Datacenters is het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland. Het bedrijf realiseert in Groningen de eerste noodstroomvoorzieningen op groene waterstof in Europa en beschouwt dat als een belangrijke volgende stap op weg naar klimaatneutrale datacenters.

De groene waterstof voor noodstroomvoorziening levert een besparing op van tienduizenden liters diesel per jaar. Daarmee wordt een uitstoot van 78.000 kilo CO2 per jaar voorkomen. NorthC onderzoekt of deze waterstoftechnologie ook toegepast kan worden in andere datacenters van het bedrijf.

In datacenters staan gewoonlijk meerdere diesel-noodstroomgeneratoren die bij een stroomstoring garanderen dat de digitale diensten waar onze samenleving van afhangt, beschikbaar blijven. Hoewel deze dieselgeneratoren maar zelden daadwerkelijk nodig zijn, moet regelmatig – maandelijks – worden gecontroleerd of ze goed functioneren. Daarbij wordt dieselbrandstof verbruikt en bij de grote aantallen noodstroomgeneratoren die in alle datacenters in ons land staan, is dat een aanzienlijke hoeveelheid diesel.

Met de waterstofcellenmodule van 500KW die binnenkort in het nieuwe NorthC datacenter in Groningen wordt geplaatst, wordt op jaarbasis tienduizenden liters diesel bespaard. Deze hoeveelheid diesel zou bij verbranding ruim 78.000 kilo (78 ton) CO2 opleveren. Dat is het equivalent van 24 auto’s die een jaar lang het gemiddelde aantal kilometers voor Nederlanders (32 km per dag) rijden, of 20.000 smartphones die een jaar lang iedere dag worden opgeladen. Bij verbranding van groene waterstof komt alleen water (H2O) vrij. Op basis van de behoefte kunnen extra waterstofmodules modulair worden toegevoegd.

NorthC

NorthC is met tien onderling verbonden datacenters het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland. Daarnaast heeft NorthC twee datacenters in Duitsland. Tot de klanten van NorthC behoren zowel grote organisaties en overheidsinstellingen als cloud- en IT-dienstverleners en kleinere ondernemingen. NorthC onderscheidt zich onder andere door een sterke aanwezigheid in de verschillende regio’s, kwalitatief hoogwaardige diensten en maatwerk op het gebied van connectiviteit en hybride cloudoplossingen.

Gezamenlijk hebben de tien vestigingen een totaaloppervlakte van bijna 60.000 m2 en een elektrisch vermogen van 44 megawatt. NorthC wil in 2030 volledig CO2-neutraal opereren, aan de hand van vier duurzaamheidspijlers: 100% groene energie, modulair bouwen, groene waterstof en optimaal gebruikmaken van restwarmte van de datacenters. Kijk voor meer informatie op www.northcdatacenters.com.